Oulun seurakuntayhtymän ensi vuoden talousarvioesitys on 1,3 miljoonaa euroa alijäämäinen. Myös kolme edellistä budjettia ovat olleet seurakuntayhtymässä miinusmerkkisiä.
Alijäämäistä budjettia pyritään oikaisemaan siten, että vuonna 2018 tilikauden tulos olisi nolla. Yhteinen kirkkoneuvosto listasi viime viikolla listan keinoja, joilla tavoitteeseen pyritään.
Yhtymäjohtaja Ilpo Kähkönen korostaa, että säästöjä on haettu syksyn aikana sieltä, missä ne vähiten koskettavat seurakuntalaisia.
– Kivulla tehdyksi en osaisi vielä kutsua ensi vuoden talousarviota, vaikka säästökohteita on useita. Itse ajattelen, että kipuraja ylittyisi silloin, jos joutuisimme irtisanomaan henkilöstöä.
– Säästöjen löytymiseksi on kuitenkin jouduttu menemään epämukavuusalueelle, Kähkönen myöntää.
Lomarahoja
vaihdetaan vapaiksi
Vaikka henkilöstön irtisanomisia ei ole tulossa, kehotetaan seurakuntayhtymän kaikkia työntekijöitä ja viranhaltijoita vaihtamaan vuoden 2016 lomarahoista yhden viikon jakso lomarahavapaiksi. Myös henkilökunnan etuuksia leikataan.
– Haluamme säilyttää mahdollisimman paljon työpaikkoja, joten karsimme mieluummin etuja, perustelee yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Arto Kivioja säästökeinoja.
Merkittäviä säästöjä seurakuntayhtymässä tulee siitä, että 10 vuoden aikana 30 prosentista kiinteistöistä luovutaan. Pateniemen ja Oulunsalon seurakuntataloista on jo luovuttu.
Uudet palkitsemistavat
toivottavia
Nuorimpia seurakuntien ”palkkalistoilla” ovat kerhonohjaajat ja isoset. Myös heidän rahapalkkionsa ovat vaakalaudalla, sillä Oulun seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto pyytää nuorisotyöntekijöiltä ehdotuksia erilaisista palkitsemistavoista rahallisen korvauksen tilalle.
Vuodesta 2013 alkaen rippileirien isosille on maksettu palkkio kaikissa seitsemässä Oulun seurakuntayhtymän seurakunnassa. Rahapalkkiot otettiin yhteiseksi käytännöksi Haukiputaan, Kiimingin ja Oulunsalon liittyessä Oulun seurakuntayhtymään.
Neljässä jo aiemmin yhtymään kuuluneessa seurakunnassa rahapalkkiot eivät olleet käytössä.
– Koska kyseessä on nuorisotyön vapaaehtoistoiminta, ajattelimme, että paluu entiseen olisi parempi vaihtoehto, Kivioja perustelee yhteisen kirkkoneuvoston näkemystä.
Seurakuntien ja yhtymän luottamushenkilöitä kehotetaan luopumaan ainakin yhdestä kokouspalkkiostaan. Luottamushenkilöt voivat halutessaan päättää luopua myös kokonaan palkkioistaan.
– Uskon, että asiasta keskustellaan kovasti Oulun yhteisessä kirkkovaltuustossa, kun säästöjä käsitellään siellä 8. joulukuuta, Kivioja arvioi.
”Nuoret viimeinen
säästökohde”
Oulunsalon seurakunnassa palkkioita on maksettu ”aina”. Nuorisotyöntekijät Kirsi Järvelin ja Jussi Saviharju uskovat, että käytännön muuttuminen saattaisi vähentää nuorten seurakunta-aktiivien määrää.
– Pahimmillaan tässä voi käydä niin, ettei meillä ole muutamaan vuoteen isosia eikä kerho-ohjaajia.
Järvelin ja Saviharju sanovat, että nuorten saamat palkkiot voivat olla monessa perheessä tärkeä lisä koko perheelle. Lisäksi nuori oppii työn ja palkanmaksun käytäntöjä.
– Kerho-ohjaajille maksetaan reilut kuusi euroa tunnilta, leireillä isosten palkkiot vaihtelevat 11–15 euron välillä päivältä.
Oulunsalon nuorisotyöntekijät olisivat valmiita luopumaan kokonaan esimerkiksi työntekijöiden palkitsemismatkoista.
– Pitäisi olla niin, että ensin vähennetään itseltä ja työntekijöiltä ja sitten vasta seurakunnan nuorimmilta, jos on pakko.
ELSI SALOVAARA
RIITTA HIRVONEN
Ollaanko säästöjen suhteen oikeilla raiteilla? Mistä sinä säästäisit ensimmäiseksi? Mistä et olisi valmis säästämään? Uskotko, että nuorisotyöntekijät osuvat oikeaan pelätessään nuorten kaikkoavan seurakunnan aktiivitoiminnasta?
Kommentoi ja anna palautetta täällä