Seurakuntarajoja saa ylittää

4.11.15

Monien seurakuntien maksullisille tapahtumille, esimerkiksi leireille ja retkille, otetaan myös naapuriseurakuntien jäseniä, jos tapahtumissa vain on tilaa.
   Etusija on usein kuitenkin oman seurakunnan jäsenillä.
   Tämä selvisi Rauhan Tervehdyksen tiedusteluissa, joka tehtiin Tuiran, Oulun tuomiokirkkoseurakunnan, Kempeleen, Haukiputaan ja Limingan seurakunnille. 
   Vaikka naapuriseurakuntalaiset ovat tervetulleita mukaan, Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen huomauttaa, että Oulun seurakuntien leireillä ja retkillä vakuutukset koskevat vain Oulun seurakuntien jäseniä. Muiden on hankittava itse oma vakuutuksensa.
   – Käytäntö johtuu sopimuksesta vakuutusyhtiön kanssa, Pesonen täsmentää.
   Pesosen mukaan naapuriseurakuntalaisten ”jääminen rannalle” on harvinaista. Sama kerrotaan muistakin seurakunnista.
   Vs. kirkkoherra Anna-Mari Heikkisen mukaan kaikki Oulun tuomiokirkkoseurakunnan tapahtumat ovat avoimia myös naapuriseurakuntalaisille.  Esimerkiksi rippileireille pääsee muualtakin kuin Oulusta, jos ryhmissä on tilaa.
   Diakoniatyöntekijä Kirsi Karppinen täsmentää, että tuomiokirkkoseurakunnan tapahtumien ilmoituksissa saattaa olla maininta, että etusija tapahtumaan on järjestävän seurakunnan alueella asuvilla.
   Sama ilmoittelukäytäntö on muissakin seurakunnissa.
   Kempeleen seurakunnan diakoniatyön lähiesimies, kappalainen Teemu Riihimäki kertoo, että osa heidän tapahtumistaan on suunnattu tietyille erityisryhmille, jolloin etusijalla ovat oman seurakunnan ryhmiin osallistuneilla. Esimerkiksi omaishoitajien retkelle pääsevät etusijassa omaishoitajien kerhossa käyvät.
   Näin toimitaan myös Haukiputaalla, kertoo seurakunnan diakoniatyöntekijä Johanna Kerola. Hänen mukaansa Haukiputaan seurakunnan tapahtumiin osallistuu harvoin muita kuin oman seurakunnan väkeä.
   Limingan seurakunnan diakonissa Marika Kamps on ilmoitellut järjestämistään tapahtumista myös naapuriseurakuntiin. Silti esimerkiksi retkille ei ole juuri ollut tulijoita muualta.

PEKKA HELIN