Kanttori Pirjo Mäntyvaara veti viime viikolla Uusi Ääni -kuoron iloiset harjoitukset Oulunsalon kirkossa. Kuva: Pekka Helin

uutta virttä kirkonmenoihin

11.11.15

Kahtiajako vanhojen ja uusien virsien välillä on keinotekoinen. Kuoroharrastajien mukaan molemmista saa tylsän tai kivan.

Kirkolliskokous hyväksyi viime viikolla virsikirjan lisämateriaaliksi 79 suomenkielistä ja 147 ruotsinkielistä virttä.
   Tavoitteena on ollut tuoda virsiin sekä musiikillisesti että tekstisisällöllisesti jotain uutta ja tavoittaa niitä, joille perinteinen uskonnollinen kieli ja musiikki tuntuvat vierailta.

Jumalanpalvelus
on sidottu kaavaan

Kanttori Pirjo Mäntyvaaran johtaman Uusi Ääni -kuoron tuoreella Balsamia-levyllä ovat muun muassa Amazing Grace– ja  Tulkoon tie sinua vastaan -virret, jotka ovat mukana lisävihkossa.
   Kuorolaiset Merja Simojoki, Outi Anias ja Jorma Ainassaari kommentoivat uudistusta.
   He toppuuttelevat ajatusta, että kirkkomme jumalanpalveluksista voisi tulla rytmikkäitä ja svengaavia uusien virsien myötä.
   Jorma Ainassaari huomauttaa, että jumalanpalvelus on sidottu kaavaan, mikä estää palveluksen muuttumisen riehakkaaksi.
   Outi Anias uskoo, että muissa seurakunnan tilaisuuksissa svengiä voi löytyä hyvinkin runsaasti.
   Kuorolaiset lupaavat, että Uusi Ääni esittää virsiä tarpeen mukaan myös vauhdikkaasti, sillä se on tehnyt sitä ennenkin. Tanssiaskelia on otettu, mikä on ollut kivaa.

Uudestakin virrestä
saa tylsän

Kuorolaiset tyrmäävät tiedotusvälineiden tuoman mielikuvan siitä, että nykyisen virsikirjan virsiä olisi pakko veisata hitaasti ja laahaavasti. Aniaksen mukaan media on rakentanut turhaa vastakkainasettelua uusien ja vanhojen virsien väilille.
   Simojoen mielestä veisaajista itsestään riippuu, millaiseksi esitys muodostuu. Nykyinenkin virsikirja mahdollistaa mukavan menon.
   Ainassaari komppaa Simojokea. Nykyiset virret eivät välttämättä ole laahaavia ja synkkiä, jos ne esittää pirteästi. Ainassaaren mukaan lisävihkonkin virsistä saa tylsiä, jos mieli on mollissa.
Harjoitusten lopuksi kuoro laulaa Let My Light Shine Bright -negrospirituaalin.

Lisävihko
soveltuu moneen

Tuiran seurakunnan kanttori Tommi Hekkala on Uusi Ääni -kuoron jäsen. Hän kertoo, että lisävihkon virsissä on lauluja keskiajalta, muista Pohjoismaista sekä eri kirkoista Euroopasta ja Afrikasta.
   Erityisesti Hekkalaa ilahduttaa suomalaisten säveltäjien monipuolisuus.
   – Kun mukana on vielä täysin uusia aihepiirejä sekä useita kaiku- ja rukouslaulutyyppisiä lauluja, uskon, että lisävihkoa voidaan käyttää monipuolisesti erilaisissa tilaisuuksissa, Hekkala toteaa.
Kaikulaulu tarkoittaa, että esilaulaja tai lauluryhmä laulaa säkeen, jonka seurakunta toistaa.

PEKKA HELIN