Villasukkia olla pitää

25.11.15

Seurakuntien käsityöpiireissä ideoidaan myytävää jo ensi vuoden joulumyyjäisiin

Käsistään kätevät seurakuntalaiset tuottavat joulumyyjäispöytiin monenlaista myytävää.
Joka vuosi nähdään jotakin ihan uuttakin, mutta yksi on ja pysyy:
   – Villasukkia on takuuvarmasti myynnissä ainakin meillä Tuiran myyjäisissä. Kaikki eivät ole niitä oppineet neulomaan, ne ovat myyjäisten hittituote joka kerta, sanoo lähetyssihteeri Tarja Oja-Viirret.
   – Jos ei nimenomaan halua harmaita, raitavartisia perussukkia niin meiltä löytyy todella monenlaisin tavoin kuvioituja ja koristeltuja sukkia.
   Myytävää valmistuu muun muassa Käsityökahvilassa ja puutyökerhossa. Muutakin kuin villasukkia toki värkätään.
   Uusia ideoita ei tarvitse väen vängällä etsiä. Päinvastoin: niitä suorastaan pursuaa monesta suunnasta: messuilta, netistä, lehdistä, tuttavilta.
   – Vastikään Käsityökahvilaan löytyi hauska uusi idea. Sitä ehditään valmistaa vasta vuoden 2016 joulumyyjäisiin, joten siitä olemme vielä suu supussa, Oja-Viirret naurahtaa.

Käsin tehtyä
liikelahjaksi?

Myyjäisistä moni hakee täytettä pukinkonttiin. Lähetyssihteerin mielestä persoonallisista, käsin valmistetuista tuotteista olisi myös liikelahjoiksi.
   Esimerkiksi Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnassa on taannoin tilattu yritykselle joulumuistamisiksi sata paria villasukkia.
   – Saa soittaa tilauksia heti tammikuussa ensi vuoden jouluksi! Vaikkapa lapaset yrityksen logolla onnistuvat. Täksi jouluksi ei isoja tilauksia enää ehdi toteuttaa, mutta pieniä määriä käsitöitä on kyllä varastossakin, Oja-Viirret vinkkaa.
   Myyjäisten valmistelussa vaikeinta on hinnoittelu.
   – Periaatteena on, että työlle ei lasketa hintaa. Vapaaehtoiset tekijät haluavat sydämestään tehdä hyvää ja lahjoittaa työnsä hyväntekeväisyyteen. Siksi pystymmekin myyjäisissä myymään käsitöitä edullisemmin kuin myymälät.
   Myyjäisten tuotto ohjataan Tuiran seurakunnan 11 nimikkolähetin työn tukemiseen.

Muistipelejä ja
jumppakeppejä

Haukiputaalla myyjäisten erikoisuuksiksi on löydetty kaksi puusta valmistettua tuotetta: vaneriset muistipelit sekä harjanvarsista neulepäällysteellä tuunatut jumppakepit.
   Tekijöinä on monenikäisiä seurakuntalaisia, kertoo lähetyssihteeri Paula Hiltunen.
   – Eräs nuori poika sahaa muistipelin palat, joille innokkaita hiojia löytyy kouluikäisten Varkkakerhosta ja Missionuorista, jotka myös pakkaavat palat kauniisiin laatikoihin sen jälkeen kun Ristipisto-käsityöpiirissä on ensin laitettu palasten tarrakuvat paikoilleen.
   Muistipelejä on jo kolme erilaista. Täksi jouluksi Pirkko Kuusi on kuvittanut uuden, jouluaiheisen muistipelin.
   – Suunnitelmissa on lisäksi, että ensi vuonna peleihin saisi ostaa lisäpalapakkauksia, Hiltunen mainitsee.
   Jumppakeppien ja muistipelien tuotto ohjataan Nepalin vammaisten lasten hyväksi.

MINNA KOLISTAJA

Lähiaikojen myyjäisiä:
Kiiminki: 27.11. kello 9–17, Kiimingin ABC-asema • Haukipudas: 28.11. kello 10–12, Kellon srk-koti • Tuira: 1.12. kello 13–19 Välivainion K-market  • Tyrnävä: Temmes: 5.12. kello 10 alkaen, Temmeksen srk-talo • Siikalatva: 5.12. kello 12–13, Piippolan srk-koti • Kempele: 12.12. kello 10–13, Keskustan srk-talo