Yv-keräyksen tulos laski lähes kaikkialla

17.11.15

Tämänvuotisessa Yhteisvastuu-keräyksessä hiippakunnista paras oli Oulu: koko 3,6 miljoonan keräystuloksesta täällä kerättiin 535 536 euroa.
   Maan parhaiden suurten seurakuntien listalle ylsivät Oulujoki ja Tuira.
   Rauhan Tervehdyksen alueen seurakunnista suurimmat keräystulokset jäsentä kohti tekivät Hailuoto (2,20 euroa/jäsen) ja Tyrnävä (1,76 euroa/jäsen).
   Karjasilta, Kiiminki ja Tyrnävä pääsivät niukasti viimevuotista parempaan tulokseen, Oulunsalo ja Lumijoki ylsivät likimain viimevuotiseen.
   Muhoksen, Kempeleen, Limingan, Hailuodon, Tuiran, Oulujoen, Tuomiokirkkoseurakunnan, Siikalatvan ja Haukiputaan keräystulos pieneni viime vuodesta.
   Yv-keräyksen tuotto on jo jonkin aikaa ollut laskussa kaikkialla Suomessa.
   Oulujoen seurakunnan diakoniatyöntekijä ja Kirkkohallituksen yv-keräystoimikunnan jäsen Anu Fedotoff uskoo, että keräyksen imago on kohdillaan ja ihmisillä on edelleen halu auttaa.
    – Keräyksellä on monia uskollisia lahjoittajia, jotka odottavat tuttua kerääjää kotiovelle keräyksen käynnistyessä.
   Valopilkkuna Fedotoff pitää juuri vapaaehtoisia, jotka omalla panoksellaan hoitavat ison osan keräyksestä.
   Yksi syy keräystuottojen laskuun on kilpailutilanne: yv-keräys on nykyisin yksi monien joukossa. Myös keräyskohteilla on iso merkitys:
   – Yhteisvastuukeräys on vastuun kantamista lähimmäisistä sekä kirkon diakoniakasvatusta. Sen tehtävänä on nostaa esiin tärkeitä asioita. Kohteita vain ei aina koeta yhtä sytyttäviksi.
   – Haasteena voi pitää myös käteisen puutetta. Joka tapauksessa ainakin Oulujoen seurakunnassa lista- ja lipaskeräykset tuottivat tänä vuonna enemmän kuin tempaukset.
   Tuotosta 60 prosenttia saa Kirkon Ulkomaanapu, kotimaankohteelle jää 20 %, kirkon diakoniarahaston ja hiippakuntien diakoniatyön 10 % ja seurakuntien diakoniatyöhön 10 %.
   – Nyt kun hallitus leikkaa kehitysyhteistyörahoja, tarvitaan globaalia yhteisvastuuta. Mutta myös kotimaassa tarvitaan apua, ihmisten hätä ei vähene tulevaisuudessakaan.
   Keräystulos seurakunnittain oli Hailuoto 1774 euroa, Haukipudas 9213, Karjasilta 16 332, Kempele 13 793, Kiiminki  9644, Liminka 10 219, Lumijoki 1404, Muhos 8076, Oulujoki 13 010, Oulunsalo 5748, Siikalatva 9286, Tuira 13 420, Tuomiokirkkoseurakunta 11 597 ja Tyrnävä 10 511 euroa.

MINNA KOLISTAJA