Muusikko Sirén on palvelija

3.12.15

Muusikko Hannu Sirén on iloinen, kun jouluyön tapahtumista kertova musiikkidraama Tähdenkantajat esitetään tänä vuonna uudestaan Tuiran kirkossa, mutta lisäksi Oulujoen hienossa puukirkossa.
   – Jos joku kuulija innostuu esityksestämme, ajattelen, että kokemukseen vaikuttaa Oulujoen kirkon taivaallisen kaunis miljöö, hän huokaisee.
   Kun Tiernaperinteeseen ja Kaj Chydeniuksen sävellyksiin pohjautuva laulunäytelmä esitettiin ensimmäisen kerran vuosi sitten Tuiran kirkossa, ihmiset innostuivat kuulemastaan. Sirén miettii, mistä kaikesta yleisö piti.
   – Ehkä he pystyivät eläytymään draaman roolihahmojen, kuten Joosefin, Marian tai itämaan tietäjien tunteisiin ja kokemuksiin.
   – Musiikilla on aina mahdottoman suuri vaikutus ihmisiin. Mitä koko suomalainen uskonnollisuus olisi ilman musiikkia, virsiä ja hengellisiä lauluja?
   Erään palautteen vuoden takaa Sirén muistaa erityisen hyvin. Kaksi kuulijaa kertoi itkeneensä esityksen läpi.
   – Sellainen teki nöyräksi, sillä ajattelen lopulta olevani omalla paikallani palvelutehtävässä.
   Tähdenkantajien laulutekstit ovat suomalaisten klassikkorunoilijoiden, kuten Eino Leinon ja Oiva Paloheimon kynästä. Esityksen käsikirjoittajat, Sirén ja Mikko Salmi tekivät teksteistä aikamatkan, draaman, joka alkaa ensimmäisestä joulusta, käy keskiajalla ja päättyy nykyaikaan.
   Tänä jouluna Tähdenkantajat on Sirénin mukaan erityisen ajankohtainen.
   – Esityksessä on vahva kohtaus Mariasta ja lapsesta, jotka joutuvat lähtemään toiseen maahan pakoon kuningas Herodeksen sotilaita. Pako Egyptiin on Aale Tynnin vavahduttava teksti, Sirén raottaa esityksen sisältöä.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 39/2015