Oliko Jupiter Betlehemin tähti?

16.12.15

Raamatusta tuttu Betlehemin tähti oli Jupiter, joka ohjasi tietäjät Jeesus-lapsen luo vuonna 2 ennen ajanlaskumme alkua.
   Näin arvelee rovasti ja tähtitieteilijä Risto Heikkilä, joka on tutkinut tähden arvoitusta vuosikymmeniä.
Heikkilä päätyi tulokseen muun muassa kuningas Herodeksen kuolinvuoden perusteella.
   Vuosiluku on tärkeä, koska Raamatun mukaan Herodes oli vallassa Jeesuksen syntyessä. Jeesus ei tietenkään voinut syntyä Herodeksen kuoleman jälkeen eikä tähti luonnollisestikaan ohjata tietäjiä.   Herodeksen kuolinvuosi on tähdelle ehdoton takaraja. Kun Herodeksen kuolinaika saadaan selville, voi ryhtyä arvioimaan, milloin Betlehemin tähti on vaeltanut taivaalla.

Kuunpimennys
valaisee asiaa

Juutalaisen historioitsijan Josephuksen mukaan Herodes kuoli vain hieman ennen pääsiäisjuhlaa kuunpimennyksen jälkeen. Tällainen pimennys oli esimerkiksi vuonna 4 eaa. Tällöin kuunpimennyksen ja pääsiäisjuhlan välillä oli 29 päivää.
   Vuotta 4 on pidetty yleisesti Herodeksen kuolinvuotena. Heikkilä on toista mieltä.
   – Seuraava sopiva pimennys oli vuonna 1 ennen ajanlaskun alkua,  tammikuun 9. ja 10. päivän välillä. Se oli täydellinen ja alkoi kello 20. Pimennyksen ja pääsiäisen välillä oli 89 päivää.
   Historialliset lähteet kertovat, että Herodeksen kuolemaan liittyi monia asioita, jotka veivät aikaa 8–10  viikkoa eli enemmän kuin 29 päivää. Esimerkiksi yksin Herodeksen hautajaissaatossa vierähti kuukausi.
   Siksi vuosi 1 näyttää todennäköisemmältä kuolinvuodeksi. Myös eräs vanha juutalainen asiakirja osoittaa niin ikään Herodeksen kuolleen tammikuussa vuonna 1 eaa.
   Rooman valtakunnassa vallitsi rauha vuosina 7–2  eaa. Tiedetään myös, että Palestiinassa alkoi niin sanottu Varuksen sota kaksi kuukautta Herodeksen kuoleman jälkeen. Tämäkin viittaa siihen, että Herodes kuoli vuonna 1 eaa.

Jeesus syntyi
syksyllä vuonna 3

Heikkilä arvioi, että Jeesus syntyi vuonna 3 tai 2 ennen ajanlaskumme alkua, todennäköisemmin syksyllä vuonna 3. Myös kirkkoisät määrittivät syntymän vuoteen 3 tai 2 eaa.
   Raamatun kertoma verollepano on saattanut olla vuoden 3 tienoilla keisari Augustukselle osoitettu kuuliaisuuden vala, joka imperiumin asukkaiden oli vannottava. Tätä varten Joosef ja Maria matkustivat Betlehemiin.
   Kaikki tämä osoittaa, että Betlehemin tähteä on etsittävä vuosilta 3 tai 2.

Venus ja Jupiter
yhdessä aamutaivaalla

Elokuun 12. päivänä vuonna 3 eaa Jupiter ja Venus nousivat aamutaivaalle yhtä aikaa ja olivat hyvin lähellä toisiaan.
   Tästä kertoo myös Matteuksen evankeliumi. Tietäjät kertoivat Herodekselle, että he olivat tuolloin nähneet juutalaisten kuninkaan tähden nousseen taivaalle. Juutalaisten kuningas oli odotettu Messias.
   Vuonna 2 tietäjät lähtivät matkaan.
   – Jupiterin ja Venuksen sulautuminen ainutlaatuisella tavalla yhdeksi tähdeksi kesäkuussa vuonna 2 eaa, 10 kuukautta niiden aamunoususta, sai tietäjät varmistumaan kuninkaan syntymästä, Heikkilä kirjoittaa vuonna 2000 julkaistussa kirjassaan Joulun tähti. 
   Elokuussa Jupiter on kulkenut länttä kohti matkaan lähteneiden tietäjien edellä, kuten Matteus kertoo.
Lopulta Jupiter näytti seisahtuvan, täsmälleen Betlehemin yllä, joulukuussa vuonna 2 eaa.
   Tähtien liikkeissä ei ollut mitään tavallisesta poikkeavaa, vaan ne noudattivat normaalia rytmiään.  Tietäjät osasivat kuitenkin odottaa huomiota herättävää ilmestystä, sillä he tunsivat Vanhan testamentin ennustukset Kuninkaan syntymästä.
   – Muutenkin ajassa oli merkillisen paljon uuden ajan odotusta, Heikkilä sanoo.

Tietäjät kohtasivat
parivuotiaan Jeesuksen?

Heikkilä uskoo tietäjien olleen Babyloniasta. He olivat ehkä juutalaisia, joiden esi-isät olivat joutuneet pakkosiirtolaisuuteen vuosisatoja aiemmin.
   Heikkilä arvelee, että Jeesus saattoi olla jopa kaksivuotias, kun tietäjät kohtasivat hänet. 
   Matteus käyttää Jeesuksesta kreikankielellä sanaa, joka tarkoittaa pojannaskalia. Kirkkoisätkin arvelivat Jeesukseen olleen tuolloin noin parivuotias.
   Matteuksen evankeliumi ei kerro, että Jeesuksen syntymä ja tietäjien kumarrus olisivat olleet ajallisesti lähellä toisiaan. Pikemminkin vaikuttaa siltä, että niiden välillä on kulunut aikaa.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 41/2015