Suomi kipristelee jo vuosia kestäneessä taloustaantumassa: maamme velkaantuu kovaa vauhtia, tukia ja etuisuuksia leikataan. Työelämässä takkuaa, työttömyys kasvaa, leipäjonot pitenevät.
Hiljattain uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan suomalaiset haluavat aiempaa vähemmän lapsia ja yhä myöhempään. Yksilapsisten perheiden suosio kasvaa.
Tässäkö on kuva nykypäivän Suomesta ja sen tulevaisuudesta? Näkymä on alakuloinen kuin myöhäissyksyn päivä.
Näin itsenäisyyspäivän aikaan sopii muistaa jalkaväenkenraali, Mannerheim-ristin ritari Adolf Ehrnroothin usein toistamia sanoja: ”Suomi on hyvä maa, sitä kannattaa puolustaa.”
Hänen sukupolvensa eli parhaat vuotensa toisenlaisessa Suomessa. Maa kävi useita vuosia sotaa, itsenäisyys oli uhattuna. Sodan runtelema maa oli jälleenrakennettava.
Muutamassa vuosikymmenessä on noustu hyvinvointivaltioksi maailman vauraimpien kansakuntien joukkoon. Yhteiskuntajärjestyksemme kulmakiviä ovat länsimainen demokratia, oikeusvaltion periaatteet, kansalaisvapaudet, tasa-arvo sekä ihmisarvon kunnioittaminen.
Maailmalla riehuvat sodat, terrorismi ja erityisesti maahamme asti rantautunut pakolaisvirta ovat kiristäneet yleistä ilmapiiriä. Asiantuntijat puhuvat kasvaneesta turvallisuusuhasta. Totta on, ettemme asu enää lintukodossa, mutta Suomi on kuitenkin edelleen turvallisimpia maita maailmassa.
Vaikeuksia on. Niitä ei pidä vähätellä.
Meillä on aiempien sukupolvien perintönä kuitenkin hyvä maa. Se velvoittaa vaikeuksien voittamiseen.
Kristillinen lähimmäisvastuu on siinä työssä hyvä ohjenuora. Toista ihmistä on kunnioitettava. Heikoimmista on pidettävä huolta. Oma etu ei saa mennä yhteisen hyvän edelle.
Iloitaan yhdessä itsenäisyydestä.
HANNU OJALEHTO