Auttamisbuumi näkyi joulukeräysten tuotoissa

13.1.16

Kun sydän avautuu yhdelle, sitä ei halua sulkea toiseltakaan, sanoo Kimmo Helomaa.
Kempeleen kirkkoherra viittaa tällä viime vuonna ilmenneeseen suureen auttamishaluun.
   – Ihmiset auttoivat turvapaikanhakijoita vaate- ja tavaralahjoituksin. Moni vapaaehtoinen antoi aikaansa heidän kotouttamiseensa. Samaan aikaan muukin auttaminen lisääntyi.
   Helomaan mukaan halu auttaa tulijoita ja oman kunnan vähävaraisia ovat ikään kuin saman kolikon eri puolet:
   – Avun tarpeellisuus hoksattiin  turvapaikanhakijoiden kautta ja samalla huomattiin, että myös läheisiä siinä vieressä on avun tarpeessa. Kun ruvettiin auttamaan tulijoita, ruvettiin auttamaan myös oman maan kansalaisia. Ne eivät sulkeneet pois toisiaan, vaan hyvää kertyi hyvän päälle.

Tavarakolehdilla
joulumieltä perheille

Esimerkkejä kasvaneesta auttamishalusta Helomaa näki selvästi syksyllä ja loppuvuodesta.
Kempeleen seurakunnassa ensimmäistä kertaa kokeiltu tavarakolehti oman seurakunnan taloudellista apua tarvitseville oli menestys.
   Yksi seurakunnan diakoniatyöntekijöistä kuuli ideasta Etelä-Suomessa käydessään ja sitä päätettiin testata Kempeleessä. Adventin aikana kirkon aulaan sai tuoda joka adventin sunnuntain jumalanpalveluksen yhteydessä esimerkiksi hyvin säilyviä elintarvikkeita, suklaata tai vaikkapa askartelutarvikkeita lapsille.
   – Parillekymmenelle perheelle saatiin koottua lahjoituksista joulukassit kotiin viemisiksi. Tuntuu hyvältä, että seurakuntalaiset halusivat tällä tavalla olla auttamassa myös lähellä olevia avuntarvitsijoita.
   Alkuperäisenä ajatuksena oli kokeilla, millaisen suosion keräys saa.
   – Etukäteen mietitytti hieman, ovatko ihmiset jo kyllästyneet keräyksiin. Tulos oli kuitenkin positiivinen yllätys.
   – Hyvää palautetta tuli niin saajilta kuin antajilta, ja myös me avun välittäjät siinä välissä olimme onnellisia, joten ilmeisesti keräys oli onnistunut, Helomaa myhäilee.
   Kirkkoherra uskoo, että tavarakolehtiin osallistui myös ihmisiä, jotka halusivat antaa jotain kouriintuntuvampaa kuin raha.
   – Jollekulle on ehkä palkitsevampaa antaa kahvipaketti kuin laittaa kolehtihaaviin 5–10 euroa. Kahvipaketissa saattaa olla enemmän antamisen meininki.
   – Se tuntuu ehkä konkreettisemmalta lahjalta kuin raha. Ja kahvipaketin pystyy ostamaan, vaikka antajallakin olisi rahat vähissä.
   Kirkkoherra muistuttaa, että rahaa lähimmäisen auttamiseen ei välttämättä tarvita lainkaan. Esimerkiksi seurakunnan ystäväpalvelutoiminnassa annetaan omaa aikaa.

Rahakolehdilla
ruokalahjakortteja

Tavarakolehdin lisäksi myös joulun seudun pääjumalanpalvelusten ja hartauksien perinteinen kolehti    kerättiin seurakunnan vähävaraisten hyväksi.
   Kolehdilla saadulla mukavalla summalla hankitaan muun muassa ruokalahjakortteja  paikallisiin kauppoihin.
   – Kempeleessä on mielikuva jonkinlaisena hyvin toimeentulevien paratiisina. Se pitää osin paikkansa – mutta on täällä paljon heitäkin, joilla menee huonosti, kirkkoherra tietää.

Ennätysmäärä
Joulun lapsi -paketteja

Syksyn mittaan Kempeleestä kerättiin ja vietiin paljon apua Oulun, Muhoksen ja Ruukin vastaanottokeskuksiin. Myös alaikäisten turvapaikanhakijoiden yksikkö sai lahjoituksia.
   Aiempaa useampi halusi muistaa myös Romanian ja Moldovan köyhiä lapsia.
   Joulun lapsi -keräykseen lähti 255 pakettia, kun aiemmin paketteja on lähtenyt vuosittain noin 50.
   Ennätykselliseen pakettimäärään vaikutti kirkkoherran mukaan se, että yksi seurakunnan vapaaehtoisista, Hilkka Kaikkonen, otti keräyksen organisoinnin sydämenasiakseen.
   Lähetyssäätiö Patmoksen paketteja kerättiin loppuvuodesta myös Lumijoen ja Karjasillan seurakunnissa.
   – Lumijoki on ollut mukana keräyksessä jo vuosikausia. On ollut ilo huomata, että lähistöltä on alkanut lähteä mukaan muitakin seurakuntia, sanoo diakonissa-kansliasihteeri Marjo Koski-Vähälä.
   Hänen mukaansa Lumijoella syntyi Joulun lapsi -keräyksen ennätys: paketteja on saatu yleensä noin 70, nyt paketteja saatiin kasaan tasan 80.
   Seurakuntapastori Mirjami Dutton kertoo, että Karjasillan seurakunnan marraskuisessa pakkausillassa saatiin koottua 46 pakettia.
   Patmos-lähetyssäätiö on kristillinen, lahjoitusvaroin toimiva lähetys- ja avustusjärjestö.
Vuonna 2014 se keräsi 28 197 Joulun lapsi -pakettia. Vuoden 2015 tavoite ylittyi: lopullinen pakettimäärä oli 32 631.

MINNA KOLISTAJA