Ehtoollinen synnytti sananvaihtoa

28.1.16

Oulun piispalle ehtoollinen Vatikaanissa oli seurausta Pyhän Hengen työstä, katolinen johtaja puhuu erehdyksestä

Suomen kirkon piispan vierailu Roomassa paavia tapaamassa on sekin jo uutisaihe, mutta kun luterilainen piispa ja hänen seurueensa nauttivat katolisessa messussa ehtoollista, kyse on enemmästä kuin kirkollisesta pikku-uutisesta.
   Oulun piispalle Samuel Salmelle ja hänen ryhmälleen jaettiin tammikuisen vierailun yhteydessä Pietarinkirkossa katolinen ehtoollinen, vaikka messun toimittajat olivat selvillä suomalaisvieraiden luterilaisuudesta.
   Piispan delegaatioon kuuluvat olivat menneet ehtoolliselle asettaen oikean kätensä vasemmalle olalle. Tapa merkitsee sitä, että ehtoollisvieras kuuluu toiseen kristilliseen kirkkoon tai yhteisöön ja tulee alttarille siunattavaksi.
   Vaikka kirkkojen välisiä oppikeskusteluja on käyty vuosikymmenien ajan, ehtoollisyhteyttä luterilaisten, ortodoksien ja katolisten välille ei ole saavutettu.

Opillisesta läpimurrosta
ei ollut kyse

Piispa Salmi sanoo, että ehtoollisen jakamisessa ei ollut kyseessä erehdys. Salmen mukaan ehtoollinen haluttiin selvästi jakaa heille, ja myös piispa otti vastaan leivän.
   Kotimaa-lehdessä Salmi kertoi viime viikolla näkevänsä yllättävän tapahtuman taustalla paavi Franciscuksen näkemykset. Viime syksynä paavi jätti kysymyksen luterilaisten osallistumisesta katoliselle ehtoolliselle omantunnon ratkaistavaksi. 
   Rauhan Tervehdyksen haastattelussa Salmi toteaa, ettei yhteistä ehtoollista Pietarinkirkossa voi tulkita siten, että ehtoollisyhteys olisi avautunut virallisesti kirkkojen välille.
   – Teologisen työskentelyn kirkkojen välillä on jatkuttava, täydelliseen hyväksyntään on vielä matkaa. Mutta se ei tarkoita, että emme voisi nauttia välillä harvinaislaatuista matkaevästä, jotta jaksaisimme pyrkimyksissämme.
   – Opillista läpimurtoa ei ole syntynyt, vaan Pietarinkirkossa kyse oli rakkauden, sydämen eleestä. Tilanne syntyi Pyhän Hengen työstä, sen taustalla ei ollut ohjeistuksia.
   Piispa Salmea pyydettiin messussa myös lausumaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tervehdys Pietarinkirkon kansainväliselle seurakunnalle.

Katolinen tiedotuskeskus
puhuu erehdyksestä

Piispa Salmi ei halua lähteä arvioimaan, miksi katolisen tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti tiedotti viime viikolla, että messuun osallistuneelle oululaiselle delegaatiolle olisi jaettu katolinen ehtoollinen erehdyksessä.
   – En lähde arvelemaan ja tutkimaan Tervaportin viestin taustoja. Sellainen analysointi vain pilaisi kokemuksemme. Me kuljemme oman aarteemme kanssa, jollaisena pidän yhteistä ehtoollista.
   – Tervaportin lausunto on vain kestettävä, piispa lisää.
   – Itse ajattelen myös, että aina silloin, kun jotain merkittävää Jumalan Hengen työtä tapahtuu lähellämme, nousee ääniä, jotka turhentavat sen. Tämä on tuttua myös oman kirkkomme sisältä.

”Tapahtuma kantaa
hyvää hedelmää”

Salmi toteaa, että tapahtuneella on positiivisia heijastuksia tielle kohti yhteistä ehtoollista.
Hän puhuu Pietarinkirkossa yhteisesti nautitusta ehtoollisesta kuvaamalla sitä kevään merkiksi kohti lähellä olevaa kesää.
   – Ehtoollisyhteys avautuu, sitä toivon ja rukoilen. Kukaan ei pysty sanomaan, milloin se on todellista. Kyse on lopulta Pyhän Hengen työstä, jolle ihminen ei voi antaa aikatauluja.
   Piispan mukaan muun muassa pakolaisvirta Eurooppaan haastaa kirkkoja tiiviimpään yhteistyöhön.
   – Ajan paineet eivät tule hellittämään Euroopassa eivätkä koko maailmassa. Kirkkojen on vedettävä tästä johtopäätöksiä.
   Aiempaa tiiviimpi kirkkojen yhteys ajan haasteiden keskellä voisi tarkoittaa myös aiempaa suurempaa teologista yksimielisyyttä niiden välillä, Salmi pohtii.
   Piispa ei pidä sattumana sitä, että Pietarinkirkossa nautittiin yhteistä ehtoollista juuri tässä Euroopan kuohunnan ja murroksen hetkessä.

RIITTA HIRVONEN  

Lue Oulaisten nuorisokuoron matkasta Roomaan piispa Salmen seurueessa