Sirpa Heinonen ja Pirkko Böhm-Sallamo ovat äänilehden vapaaehtoisia lukijoita. Kuvat: Minna Kolistaja

Rauhan Tervehdyksen äänilehti tehdään vapaaehtoisvoimin

21.1.16

On keskiviikkoiltapäivä. Vapaaehtoiset lukijat ja äänittäjä ovat koolla Keskustan seurakuntatalolla Oulussa tehdäkseen Rauhan Tervehdyksen äänilehteä.
   Arja Alakontiola lukee viikon kolumnikirjoitusta miellyttävällä, rauhallisella äänellään. Samalla Tuula Reiniharju valmistautuu omaan vuoroonsa hiukan sivummalla.
   Naiset ovat lukeneet seurakuntalehteään äänilehdeksi lukuparina jo vuosikausia.
   – Todistamme tässä, että harmaapäätkin voivat tehdä vapaaehtoistyötä, sanoo Alakontiola.
   Vapaaehtoistyö näkövammaisten hyväksi on hänelle tuttua jo lapsuudenkodista:
    – Äitini luki meillä kotona romaaneja näkövammaisille jo 1950-luvulla. Me kuusi lasta saimme oppia, että silloin ei huoneeseen saanut rynnätä.
   Tuula Reiniharju puolestaan laskee olleensa äänilehteä lukemassa ainakin 15 vuotta, siitä saakka kun jäi eläkkeelle.

Kasettiaikaan
lukijalla piti kiirettä

Rauhan Tervehdyksen äänilehteä on tehty vuodesta 1982 alkaen.
   – Näkövammaisillakin pitää olla mahdollisuus saada tietoa seurakunnan toiminnasta, sanoo Oulun seurakuntien näkövammaisten oma diakoniatyöntekijä Paula Mustonen.
   – Tätä tehdään ihan tavallisen ihmisen taidoin. Osa äänilehdentekijöistä kokee äänilehdenteon diakoniatyöksi ja monelle on tärkeää voida palvella nimenomaan näkövammaisia, kertoo Mustonen.
   Alun perin lehden sisältöä luettiin c-kasetille.
   – Silloin piti lukea kiireellä, että saatiin mahdutettua mahdollisimman paljon asiaa 60 minuuttiin, Mustonen nauraa.
   Iso muutos tekemiseen oli vuonna 2007 tehty digitalisointi. Rauhan Tervehdyksestä tuli maan ensimmäinen cd-romille äänitettävä seurakuntalehti.
   Nykyisin yhteen äänilehteen luetaan 2,5 tuntia viikon lehden sisällöstä.

Äänittäjälle olisi
paikka tarjolla

Äänilehteä tehdään parinkymmenen vapaaehtoisen voimin. Joukkoon mahtuisi tällä hetkellä yksi äänittäjän tehtävästä kiinnostunut. 
   – Riittää, kun hallitsee tietokoneen peruskäytön. Käytännöt oppii helposti, sanoo Martti Ollila, joka on itse ollut mukana äänittäjänä vuodesta 2007.
   Ollilan mielestä äänilehdenteko on vapaaehtoistoimintaa, josta on oikeasti hyötyä.
   – Äänilehteä olisi vaikea toteuttaa muuten.
   Parinkymmenen hengen vapaaehtoisporukalle jaetaan luku- ja äänitysvuorot siten, että vuorossa on paikalla aina kaksi lukijaa ja yksi äänittäjä.
   Luetut tekstit pakataan mp3-tiedostoksi ja lähetetään edelleen Näkövammaisten keskusliittoon, joka polttaa ne cd-rom-levylle ja postittaa tilaajille.
   Jokaisen äänilehden alkuun äänitetään näkövammaisten diakoniatyöntekijän tervehdys sekä Oulun seurakuntien tarjoama ajankohtainen toiminta näkövammaisille.
    Tuoreimmasta lehdestä luetaan pääkirjoitus, kolumnikirjoitukset, gallup, mielipidesivu ja hartaus sekä tiedot kastetuista, vihityistä ja kuolleista. Myös seurakunnalliset menot luetaan alusta loppuun.
   Toimituksen kirjoittamia juttuja luetaan äänilehdelle sen mukaan, mitä kulloinkin lukuvuorossa olevat päättävät.
   Äänilehden tilaajan päätettäväksi jää, mitä sisällöstä haluaa kuulla: kuten paperilehdestäkin, selailemalla voi valita haluamansa sisällön.

Syntikkapuhe
ei vielä innosta

Äänilehdentekoporukassa on hiukan jo mietitty, voisiko jotkin osiot äänilehdestä korvata tulevaisuudessa syntetisaattoripuheella.
   Jos syntetisaattori lukisi ihmisääntä jäljittelevällä äänellä esimerkiksi seurakuntamenot, jäisi enemmän aikaa lukea toimituksen tekemiä artikkeleita.
   – Hiukan töksähtelevän kuuloisesta syntikkapuheesta ei toistaiseksi ole lämpimän ihmisäänen korvaajaksi, Ollila ja Mustonen tuumivat.

MINNA KOLISTAJA

Kommentoi juttua ja anna palautetta täällä

Äänilehti on ilmainen

Rauhan Tervehdyksen äänilehti on Oulun ev.lut. seurakuntien tarjoamana palvelu. Lehden voi kuunnella kahdella tapaa: omalta tietokoneelta tai cd-rom-levynä.
   Tietokoneella kuunteluun tarvitaan nettitunnus, jotka saa Näkövammaisten keskusliitosta. Se myös lainaa näkövammaisille cd-romin kuunteluun tarvittavan Daisy-soittimia.
    Daisy-laitteen voivat saada myös lukemisesteiset henkilöt, joilla ei esimerkiksi pysy lehti tai kirja kädessä tai joilla on jokin muu vamma tai sairaus, joka haittaa painetun tekstin lukemista.
    Äänilehti tulee tilaajilleen perjantaisin ja se on ilmainen.

Rauhan Tervehdyksen äänilehden tilaukset:
Paula Mustonen,
p. 050 4305 178 tai paula.mustonen@evl.fi
Daisy-soittimen lainaaminen: Näkövammaisten keskusliiton Daisy-neuvonta p. 09-3960 4040,  daisy@nkl.fi tai www.nkl.fi/daisy