Sananvapaus aiheena Hailuodossa

21.1.16

Ovatko uskovaiset huumorintajuttomia? Saako Jumalaa kritisoida? Onko oikein julkaista pilakuva Muhammadista?
   Kysymykset  ja aiheet polveilivat laidasta laitaan Hailuodon Turvasaari ry:n järjestämässä Sananvapaus ja uskonto -seminaarissa lauantaina 16. tammikuuta.
   Seminaari veti koululle kolmisenkymmentä keskustelijaa. Puhujaksi tilattu kansanedustaja Anna Kontula (Vas.) ei saapunut paikalle. Hänen tilalleen oli hälytetty nopealla aikataululla Tuiran seurakunnassa kappalaisena työskentelevä Päivi Jussila.
   Jussila toi keskustelun aiheeksi pappien sananvapauden.  Hänen mielestään kirkon ilmapiiri on vuosien saatossa muuttunut sallivammaksi.
   – Kirkko näyttäytyy monille hyvin vanhanaikaisena ja sananvapautta rajoittavana, mutta olen tästä eri mieltä. Yrityselämä ja politiikka ovat paljon sitovampia. Niissä toteutuu tiukemmin vanha sanonta ”Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat”, Jussila pohdiskeli.

Agnostikkoillat
vielä muistissa

Omana sananvapauden rajojen koettelemisen kulmakivenään Jussila pitää agnostikkoiltoja, joita neljä pappia järjesti Oulussa muutama vuosi sitten. Illat poikivat kolme kantelua tuomiokapituliin.
   – Oulun tuomiokapitulin mukaan papit pitäytyivät kirkon tunnustuksessa, kahdelle papille annettiin ohjeistusta heidän näkemyksissään. Tämä osoitti, että papeille kuuluu sananvapaus.
   Jussilan mielestä kirkot ja uskonnot voivat vain hyötyä siitä, että papit tuovat julki kritiikkiä opinkohdista.
   – Saarnatuoliinkin kuuluu sananvapaus, hän arveli.
   Yleisössä Jussilan puheenvuoro herätti pohdintaa sananvapaudesta ja sen tuomasta vastuusta. Osa yleisöstä oli sitä mieltä, että sananvapaus on oleellinen osa valtajärjestelmää:
   – Jos ihmisellä on valtaa, hänen sananvapautensa kapenee. Ei Suomen tasavallan presidentti voi päästää suustaan mitä vain.
   Seminaarin toinen puhuja, filosofian maisteri ja kulttuurilehti Kaltion entinen päätoimittaja Jussi Vilkuna muisteli suurta kohua, jonka Kaltio aiheutti kymmenen vuotta sitten julkaisemalla sarjakuvapiirtäjä Ville Rannan Muhammad-aiheisen sarjakuvan.
   Kaltion hallitus erotti Vilkunan sarjakuvasta syntyneen kohun takia. Asiasta uutisoitiin 40 lehdessä ulkomaita myöten.
   – Vuosikymmenen jälkeenkin seison teon takana. Se ei ollut turha teko. Sarjakuvan julkaisupäätöksen takana oli osaksi pohjalaista jääräpäisyyttä, mutta myös lujaa uskoa Ville Rantaan, hänen omaan ilmaisuunsa ja taiteilijan sananvapauteen, Vilkuna aprikoi.
   Seminaariyleisö ei nielaissut Vilkunan selityksiä pureskelematta.
   Osa oli sitä mieltä, että uskontoa pitää ja saa kritisoida, mutta yksi puheenvuoron käyttänyt piti Kaltion tapaista toimintaa kummallisena.
   – Onko taiteellinen vapaus sitä, että pilkataan vähemmistöjä? Pitääkö taiteella olla suurempi sananvapaus kuin muulla yhteiskunnalla?

Uusi kieli
uusille asioille

Kirjailija Essi Kummun mielestä kyse ei ole sananvapaudesta, vaan enemmänkin tarpeesta löytää kieli asioille, jotka eivät muuten ”kielisty”.
   – Meillä tapahtuu nyt asioita, joille ei ole kieltä. On syntynyt uudenlaisia vaikenemisen paikkoja ja niille pitää löytyä ilmaisumuoto. Siinä on taiteilijoille tekemistä, Kummu arvioi.
   Seminaarissa puheenvuoron käyttänyt Turvasataman residenssitaiteilija, irakilainen Osama al-Ogaili kertoi oman näkökulmansa Irakin 35 vuotta jatkuneeseen tilanteeseen.
   Al-Ogaili tuli Suomeen viime elokuussa. Hän asuu nyt turvapaikanhakijana Hailuodossa.
   – Pakolaiset etsivät suojaa, sanan-, uskonnon- ja valinnanvapautta. Omasta kotimaasta lähteminen ei ole koskaan helppo valinta.
   Bagdadista Suomeen tullut al-Ogaili on ammatiltaan it-alan insinööri. Hänellä on Irakissa vaimo ja marraskuussa syntynyt poika. Hailuodon residenssissä hän on keskittynyt kirjoittamaan ja järjestelemään ajatuksiaan.
   – Olen kokenut lyhyessä ajassa paljon. Minulla oli koti, perhe, omaisuutta ja työ. Menetin ne kaikki parissa päivässä ja kuljin Euroopan läpi Suomeen.
   – Pääni on täynnä ajatuksia, puhun niitä nauhalle ja kirjoitan siitä, mitä olen kokenut, hän kertoo.
   Hailuoto on ollut paljon kokeneelle miehelle rauhan ja hiljaisuuden tyyssija. Hän tekee vapaaehtoistyötä SPR:ssä ja vasta perustetussa Salamatiimissä samalla kun etsii töitä.
   – Voin vaikka siivota, jos oman alan töitä ei löydy, Al-Ogaili toteaa.
   Hailuodon Turvasaari ry on vuonna 2014 perustettu yhdistys, joka tarjoaa turvaresidenssijaksoja kansainvälisille kirjailijoille.
   Yhdistyksen pyrkimyksenä on lisätä kulttuurista vuorovaikutusta ja kommunikaatiota sekä vaihtaa tietoa ja kokemuksia sekä paikallisesti että globaalisti.

MIRJA RINTALA