Siikalatvan uutta strategiaa toteutetaan metsävaroin

21.1.16

Siikalatvan seurakunnan ensimmäinen tulevaisuusvisio tehtiin vuonna 2006, jolloin viisi itsenäistä seurakuntaa yhdistyi.
   Kymmenessä vuodessa näkymä seurakunnasta on muuttunut. Kun aiemmin painotettiin kappeliseurakuntien omaa identiteettiä, vuoteen 2020 suunnattu visio painottaa seurakunnan olevan ”yksi, kaikkien yhteinen seurakunta, joka saa voimaa alueidensa historiasta ja identiteetistä”.
    Muotoilu syntyi työntekijöiden ja luottamushenkilöiden yhteisessä seminaarissa.
   – Siellä kävi selväksi, että meillä alkaa olla yhteinen näky, iloitsee vuodesta 2012 Siikalatvan kirkkoherrana toiminut Merja Jyrkkä.

Jumalanpalvelukset
ovat ytimessä

Strategiassa kiinnitetään huomiota jumalanpalveluselämän kehittämiseen. Messujen tulisi olla saavutettavia ja sopivia kaikenikäisille. Ne myös suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä seurakuntalaisten kanssa.
   Kirkkoherran mielestä päämäärää ei ole helppo saavuttaa. Tavoitetta siivitetäänkin tarjoamalla koulutusta innokkaille vapaaehtoisille.
   – Yksi tiimi on keväällä lähdössä #tehdäänmessuyhdessä -kurssille ja toinen ryhmä vapaaehtoistyön kurssille.
   Henkilökunnan määrää vähennetään jatkossakin eläkkeelle jäämisten kautta. Väen väheneminen laajentaa myös jäljelle jäävien toimenkuvia.
   Esimerkiksi talouspäällikkö Tarmo Myllykoski hoitaa nykyisin kaikki seurakunnan talousasiat, sillä taloussihteerin virkaa ei enää täytetty vuoden alusta.
   – Onhan tässä uuden opettelua ollut, mutta päivä kerrallaan mennään, liki 30 vuotta seurakunnan palveluksessa ollut Myllykoski naurahtaa.

Kirkkoherranvirasto
siirtymässä Pulkkilaan

Tavoitteena on, että syksystä alkaen kirkkoherranvirasto sijaitsee Pulkkilassa. Nykyinen seurakuntatoimiston tila remontoidaan ja urakat kilpailutetaan alkuvuoden aikana.
   Remontti ja muut tulevat investoinnit rahoitetaan muun muassa metsänmyynnillä. Kirkkoherra Merja Jyrkän mukaan ”vihreää kultaa” jää hyödynnettäväksi vielä tämänkin strategiakauden jälkeen.
   – Metsä ei lopu vuoteen 2020 mennessä, hän vakuuttaa.

ELSI SALOVAARA