Tuntemattomasta tuli ystävä

13.1.16

Ennen kuin Laura Ligazzolo saapui Ouluun, Heli Laitisella ei ollut tarkkaa tietoa, kuka ja millainen ihminen tulisi asumaan hänen luonaan seuraavien viikkojen ajan.
   – Ystäväperheeni ehdotti minulle Lauran majoittamista, sillä harrastava perhe ei voinut itse ottaa vierasta luokseen liian hektisen elämän takia. Suostuin heti, jos kerran yhden hengen kerrostalokoti kelpaisi.
   Viime syyskuussa Laitisen luo saapuikin kansainvälisen Global.me-yhdistyksen kautta italialainen Laura Ligazzolo kaikkiaan yhdeksäksi viikoksi.

Kansainvälisyyskasvatus
toi Suomeen

Ligazzolo saapui Suomeen osana projektia, johon kuului vierailla muutamissa alueen lukioissa opettamassa kansainvälisyyttä, kuten monikulttuurisuutta ja keskustelemassa oppilaiden kanssa siitä, mitä maailmalla tapahtuu.
   – Kun nuoret alkavat ymmärtää maailmaa, he ovat tietoisempia ja voivat vaikuttaa asioihin, Ligazzolo sanoo.
   Suomeen Laura halusi tulla, sillä hän oli lukenut paljon suomalaisesta yhteiskunnasta. Myös suomalainen arkkitehtuuri oli tullut tutuksi arkkitehti-isän hehkuttamana.
   – Halusin nähdä sen, mistä olen lukenut. Halusin myös nähdä suomalaisen luonnon ja loputtoman metsän, Ligazzolo hymyilee.

Kielitaito sai
kunnon harjoitusta

Laitisen kodissa kielenä oli pääasiassa englanti, mutta myös suomea on opetettu Italian vieraalle.
   – Yksityisopetusta ovat antaneet niin Heli kuin hänen ystäväperheensä lapset, Ligazzolo kertoo ja esittelee itsensä sujuvasti suomeksi.
   Heli kertoo kielipäänsä harjaantuneen Lauran kanssa.
   – Vaikka en tunne olevani hyvä englannissa, tiedän kyllä pärjääväni. Välillä sanoja katsotaan sanakirjasta ja unohtunut sana korvataan kiertoilmaisuilla, Laitinen selvittää.

Vieras tutustutti
paikallisbussiin

Kielitaidon paranemisen lisäksi italialainen vieras on herättänyt Heli Laitisen katsomaan ympärilleen uusin silmin.
   Ligazzolon kanssa hän matkusti  esimerkiksi ensimmäisen kerran Oulussa paikallisbussissa.
   – Olen alkanut nähdä kotikaupunkia ja myös kotimaata uusin silmin Lauran ansiosta, Laitinen hymyilee.
   Oulun seurakuntayhtymässä työskentelevä keittiöalan ammattilainen on myös saanut tutustua italialaiseen ruokaan ja kulttuuriin. Naiset ovat usein keskustelleet siitä, kuinka asiat ovat Suomessa ja miten Italiassa.
   Laitisen mielestä keskustelemalla tietoa saa aivan toisenlaisella tavalla kuin lukemalla. Paras keino tutustua maahan on tutustua paikallisiin asukkaisiin.
   – Vaikka olen omassa kodissani, tunnen olevani matkoilla, Heli naurahtaa.
   Laura Ligazzolo kertoo nauttineensa pienistä asioista, kuten päivällisestä yhdessä. Ne ovat saaneet hänet tuntemaan olonsa kotoisaksi.
   Yksi mieleenpainuvin kokemus Suomessa on ollut revontulien näkeminen.

Vierailu herätti haaveen
opiskelusta Suomessa

Laitinen kehuu vierailua antoisaksi kokemukseksi. Heli kokee saaneensa enemmän kuin antaneensa.
   – Olen päässyt tutustumaan hienoon ihmiseen ja toiseen kulttuuriin, hän herkistyy hymyilemään jälleen.
   Myös Laura Ligazzolo on ollut tyytyväinen kokemukseensa. Hän haluaisikin palata Suomeen opiskelemaan. Italiassa Padovan yliopistossa Laura opiskelee pääaineenaan ihmisoikeuksia.
   – Olen todella kiitollinen Helille. Tunnen, että minut otettiin vastaan avosylin. Varmasti ikävöin Heliä, hänen ruokaansa sekä hänen puhumaansa fingelskaa, Ligazzolo hymyilee.

ANNA-MARI KILPIJÄRVI

Kommentoi ja anna palautetta täällä

Global.me tuo kansainvälisyyttä kouluihin

•    Osassa Oulun lukioita on vieraillut opettajia eri maista Global.me-projektin välityksellä.  Projektin tarkoituksena on muun muassa vähentää suomalaisnuorten parissa rasismia ja ennakkoluuloja, lisätä nuorten tietämystä eri kulttuureista sekä rohkaista toimimaan kansainvälisessä yhteiskunnassa.
•    Oppitunneilla on käsitelty muun muassa globalisaatiota, pakolaisuutta, ihmisoikeuksia ja ympäristöasioita.
•    Projekti on kansainvälisen AIESEC-opiskelijajärjestön järjestämä.