Uusi Ääni- kuoro on kasvanut pienestä lauluryhmästä monipuoliseksi sekakuoroksi. Kuvat: Aulikki Alakangas

Balsamia sielulle ja mielelle

24.2.16

Uusi Ääni jakaa sanomaa iloisesti ja innostuneesti

Haukiputaan seurakuntakeskuksessa kuuluu virkeä puheensorina.
   Uusi Ääni -kuoron aloittaessa harjoitukset ennen viimesunnuntaista Balsamia-konserttia tunnelma on iloinen ja innostunut.
   Oulunsalon seurakunnan sekakuoro haluaa harjoitella tinkimättömästi ja tosissaan, mutta ei tosikkona.
Ennen konserttia lihakset on saatava rennoiksi ja lämpimiksi.
   Kun kroppa on auki, on helpompi laulaa. Sen jälkeen äänenavaukset päristelyineen ja hymistelyineen.
Kuoronjohtaja, kanttori Pirjo Mäntyvaara tietää, että aina ennen konserttia vatsassa on perhosia.
   – Pieni jännitys kuuluu asiaan. Kuorolaisilla on tsemppi päällä ennen esiintymistä. Se luo hyvän skarppauksen ja konsertissa ollaan terävämpiä ja tarkempia kuin harjoituksissa.
   – Ensimmäisessä laulussa voi kuulua jännitystä, mutta sen jälkeen on rennompaa.
   Pianon ja urkujen äärestä löytyy musiikin moniosaaja Miikka Lehtoaho. Nuorella miehellä on meriittejä musiikin parista sekä kotimaassa että ulkomailla.

Esikoislevy ilmestyi
viime vuonna

Vuonna 2008 alkoi Oulunsalon seurakunnassa soida, helistä ja kaikua uusia ääniä, kun laulunhaluiset ja uusi kanttori Taru Pisto löysivät toisensa. Elokuusta 2015 alkaen kuoronjohtajana on toiminut Pirjo Mäntyvaara.
   Uusi Ääni -kuoron ohjelmisto koostuu eri tyylilajeista. Aikajana ulottuu gregoriaanisesta laulusta nykyaikaan ja tyylilajit tekstimusiikista gospeliin.
   Mukana on keskeistä perinteistä kuorokirjallisuutta, jumalanpalveluskäyttöön sävellettyjä ja sovitettuja uusia teoksia, afrikkalaisia rytmejä ja Taizé-lauluja.
   Kuoron esikoislevy Balsamia julkaistiin 2015. Levylle on koottu lauluja, jotka ovat tulleet kuorolle tärkeiksi matkan varrella.
   Tavoitteena on ollut tarjota jotakin uutta kuultavaksi. Levyltä löytyykin kaksi Mikko Sidoroffin ja neljä Juha Piston teosta, jotka äänitettiin ensimmäisen kerran.
   Balsamia-nimi kertoo kielikuvana jostain parantavasta ja lohduttavasta.
   Balsamia-konsertilla kuoro halusi kulkea laulujensa kanssa hetkisen kuulijan rinnalla sekä jakaa sitä voimaa, lohtua ja iloa, jota laulajat itsekin ovat näitä lauluja laulaessaan kokeneet.

AULIKKI ALAKANGAS