Harrastus estää syrjäytymistä

3.2.16

Yv-varoilla luodaan vähävaraisille, vammaisille ja maahanmuuttajille mahdollisuuksia harrastaa

Yhteisvastuukeräyksen kotimainen pääkohde on tänä vuonna partio.
    Yv-keräyksen tuotolla halutaan tarjota yhä useammille lapsille ja nuorille mielekäs harrastus ja samalla yhteisö, johon kuulua. Porukkaan kuuluminen ehkäisee syrjäytymistä.
   Keräyksen tuotoilla voidaan esimerkiksi käynnistää toimintaa liikunta- tai kehitysvammaisille taikka maahanmuuttajataustaisille lapsille ja nuorille. Keräysrahoilla voidaan myös tukea vähävaraisista perheistä tulevien lapsien ja nuorien harrastamista.

Yv-keräyksellä vaikka
makuupussi vähävaraiselle

Vasarat paukkuvat, hiomapaperit suhisevat ja käsiporat rahisevat, kun joukko 8–9-vuotiaita kempeleläisiä partiolaisia harjoittelee työkalujen käyttöä partiokolollaan Kokkokankaan seurakuntakeskuksessa.
   Partiossa hankitaan monenlaisia taitoja itse kokeillen. Nuorikin partiolainen saattaa käytellä tottuneesti esimerkiksi puukkoa tai retkikeitintä.
   – Yksikin poika totesi kerran, että ”en minä osaa ruokaa laittaa – paitsi trangialla”, hymyilevät sudenpentulaumaa johtavat Satu Himanen ja Tuula Arkkola.
   Kempeleessä  yv-keräyksen tuotolla aiotaan mahdollistaa partioharrastus lapsille, joiden perheillä on rahallisesti tiukkaa.
   Vaikka partio on moneen muuhun harrastukseen verrattuna halpa, voi vaikkapa leirimaksun maksaminen käydä ylivoimaiseksi, jos samasta perheessä on partiossa useampi lapsi. Myös välttämättömien retkivarusteiden hankkiminen maksaa.
   – Yv-keräyksen tuotto ei mene peruspartiotoimintaan vaan todella niille, jotka eivät syystä tai toisesta löydä itselleen harrastusta muualta, Arkkola ja Himanen tähdentävät.
   He ovat havainneet, että partioon hakeutuu yhä enemmän lapsia myös ohjatusti, koulukuraattorin tai  koulupsykologin suosituksesta.
   – Jos muualta ei ole sopivaa harrastusta löytynyt, suositellaan partion kokeilemista.

Vastuuta saa
jo nuorena

Arkkola ja Himanen listaavat hetkessä liudan taitoja, joita ovat partiossa oppineet: ongelmanratkaisukykyä, organisointikykyä, ryhmässä toimimista, erätaitoja…
   – Partiossa annetaan vastuuta jo nuorille. Partiossa on lupa ottaa hiukan liian isot saappaat ja kasvaa tehtäviin. Partiossa lapset ja nuoret saavat tehdä itse. Aikuiset eivät tee lasten puolesta, heidän roolinsa on kannustaa ja ohjata.
   Yhteisvastuussa Kempeleen partiolaiset ovat mukana monin tavoin, muun muassa 7.2. keittämässä kirkkokahvit ja 28.2. järjestämässä perheiden kevätriehaa yhdessä seurakunnan kanssa.
   Partiolaiset toimivat lipaskerääjinä ja tapahtumajärjestäjinä, sekä seurakuntien kanssa että yksin. 
   – Partiolaisten yv-tempaukset painottuvat pitkälti helmikuulle ja huhtikuulle, arvelee Oulun seurakuntayhtymässä partiotyön nuorisonohjaajana toimiva Sanna Parkkinen.
   Esimerkiksi Oulun partiolaiset jalkautuvat 14. helmikuuta eri puolille kaupunkia muistuttamaan yv-keräyksen alkamisesta. Keräystilin numeroa tuodaan tutuksi tarralla sydäntikkarin kyljessä.

MINNA KOLISTAJA