Lapsille oma kirkko Oulussa

24.2.16

Oulun tuomiokirkon pihalle rakennetaan lasten kirkko. Mahdollisesti jo ensi kesänä valmistuvaan puiseen kirkkoon mahtuu istumaan toistakymmentä lasta ja aikuinenkin seisomaan harjakorkeudessa. Näin kertoo tuomiokirkkoseurakunnan lastenohjaaja Outi Metsikkö.
   Rakennus pystytetään tuomiokirkon kirkkopuistoon Isonkadun puolelle. Rakennukseen tullee rekvisiittaa, jota on oikeissakin kirkoissa, kuten penkit, alttari ja liturgisia vaatteita.
   Lasten kirkko on käytössä silloin, kun tuomiokirkon krypta on auki.
   Talvella kirkko on auki adventin ja erilaisten tapahtumien aikana. Kirkkoon pääsee talvella Cafe Kryptan aukioloaikoina.
   Lasten kirkossa voidaan esimerkiksi leikkiä kastetta, hautajaisia, häitä ja jumalanpalveluksia.
   Metsikön mukaan lapset voivat leikkiä kirkossaan omin päin, mutta joskus myös johdetusti esimerkiksi erilaisten tapahtumien yhteydessä.

Talkooapu kelpaa
kirkon valmistumiseksi

Kirkon kustannusarvio on vielä auki. Keräys- ja lahjoitusvaroilla tulee olemaan tärkeä osa rahoituksessa.
   Tuomiokirkkoseurakunnan varhaiskasvatus pyrkii Metsikön mukaan järjestämään myös lasten ja perheiden tapahtumia sekä lasten konsertin kirkon rahoittamiseksi.
   Ihmisten toivotaan osallistuvan kirkon pystyttämiseen tai vaikkapa ompelemaan ja kutomaan kirkkoon tekstiilejä.
   Outi Metsikkö painottaa, että kirkko on lapsille suunnattu viesti.
   – Lapsi kysyy, olenko hyväksytty ja rakastettu, kuunnellaanko minua ja kohdataanko minut. Kun kirkko on nimenomaan lapsille suunniteltu, se on viesti siitä, että lapset otetaan huomioon: he ovat tärkeitä, heille on rakennettu oma kirkko.
   Lapset ovat Metsikön mukaan äärettömän tarkkoja siitä, millä tavoin asioista puhutaan heille. Tärkeää ei ole, mitä sanotaan vaan mikä viesti välittyy sydämestä sydämeen.
   Lasten kirkko on viesti, joka koskettaa, Metsikkö uskoo.

PEKKA HELIN