Arkkitehti Kari Sipilän havainnekuva kertoo hyvin Lumijoen vanhan seurakuntatalon ja suunnitellun uuden toimitilarakennuksen läheisyydestä.Kuva: Arkkitehtitoimisto Kari Sipilä Oy

Lapsille uudet kerhotilat Lumijoella

3.2.16

Lumijoen päiväkerholaisten on aika saada käyttöönsä paremmat tilat. Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Seppo Pietilä kertoo, että uuden toimitilan rakentamisen tarpeellisuudesta valtuusto on yksimielinen.
   – Kirkkoherranviraston vieressä olevien päiväkerhotilojen kanssa on kipuiltu liian kauan. Rahaa kunnollisiin tiloihin ei ole aiemmin riittänyt. Varoja on niellyt 2000-luvulla muun muassa kirkon katon ja ikkunoiden korjaukset.
   Päiväkerhotila asuinhuoneistossa Toukolantiellä tavallisessa rivitalossa on muun muassa liian matala, jotta ilmanvaihto toimisi kunnolla. Lapsiryhmissä riittää kävijöitä.
   Pietilän mukaan toimitilan rakentaminen on tarkoitus alkaa tulevana keväänä. Valmista pitäisi olla marraskuussa.

Uusi ja vanha
liitetään yhteen

Noin 200 neliön kokoiseen uuteen rakennukseen seurakuntatalon viereen tulee päiväkerhotilojen lisäksi kirkkoherranvirasto ja henkilöstön tilat. Kirkkoherra Markku Tölli kertoo, että uudesta tilasta rakennetaan yhteys seurakuntataloon, joka pysyy entisessä käytössä.
   Rakennettavan toimitilan hinta-arvio on noin 650 000 euroa. Summassa on mukana suunnittelun ja rakennuttamisen kustannukset.
   Tölli ja Pietilä selvittävät, että rakentaminen on mahdollista metsäkiinteistöjen, metsän maapohjan ja puiden myynnin turvin. Metsiä on myyty, mutta ei kaikkia.
   – Noin puolet, yli 200 hehtaaria, olemme myyneet mutta metsäomaisuutta jää seurakunnalle suurin piirtein saman verran.

Päätös tehty
riski tiedostaen

Vaikka omaisuutta on myyty ja esimerkiksi pappilan myynnistä on vielä säästöjä jäljellä, niillä rahoilla ei vielä uusi rakennus nouse. Lumijoen seurakunnassa on laskettu tarkasti, että Kirkkohallituksen laskentaperiaatteiden mukaan he olisivat keväällä saamassa rakennusavustusta.
   Mitä jos näin ei kävisi?
   – Tämäkin riski on tiedostettu emmekä sitä peittele. Jos näin kävisi jostakin syystä, edessä on lainan ottaminen. Lainaraha ei tietenkään miellytä, mutta päätös rakentamisesta on tehty tiedostaen, että hallitsemme riskit, kokenut talousmies Pietilä sanoo rauhallisena.

RIITTA HIRVONEN