Leipuri pyöräytti piispalle kunnon leivän

17.2.16

Samuel Salmi kuuli, että Haukiputaalla eletään yhä murrosta liittymisessä isoon yhtymään

Piispa Samuel Salmelle leivottiin viime torstaina haukiputaalaisessa Putaan Pullassa isokokoista ruisleipää. Leipuri Eero Kainulainen pyöräytti tuliaisleivän ammattimaisella nopeudella.
   Piispan leivän tekeminen oli valmistautumista Haukiputaan seurakunnan viikonvaihteen piispantarkastukseen, johon kuului perjantaina vierailu paikallisessa leipomoyrityksessä.
   Putaan Pullan toimitusjohtajalle Antti Tyykiluodolle oli selvää, että harvinainen vieras kirkosta otetaan vastaan leipätervehdyksellä.
   Tyykiluodon mielestä vieraita voitaisiin muutoinkin tervehtiä kukka- ja kahvituomisten sijaan aiempaa useammin kotimaisella leivällä.
   Yrittäjän ilonaihe on se, että leipomon asiakkaat kyselevät nykyisin usein juuri kotimaisen lähileivän perään. Viime vuonna ruisleipää ostettiin pitkästä aikaa enemmän kuin vaaleaa leipää.
   – Kotimainen leipä on nousussa, ja onneksi Suomi on ruisviljan suhteen jo omavarainen.

Joka trendiin
ei lähdetä mukaan

Antti Tyykiluoto luottaa siihen, että markkinoille ei tarvitse tuoda koko ajan uutta leipää tai leivonnaista, vaikka kuluttajat ovat myös vaihtelunhaluisia.
   – Olen joskus huomannut sen, että ihmiset haluavat muuta kuin mitä he todellisuudessa ostavat. Me olemme päättäneet yrityksenä pysyä perinteisissä, hyviksi havaituissa leivissä, sillä moni ostopäätös tehdään lopulta usein tuttujen tuotteiden hyväksi.
   – Uudistukset voivat olla nopeakestoisia, siksi emme ole lähteneet kaikkiin trendeihin mukaan. Meille on tärkeää perusduuni, pitkäjänteinen työn tekeminen.
   – Kun mietimme uusia vivahteita leipiimme, palaamme ennen muuta yrityksemme vanhan reseptivihkon äärelle, Tyykiluoto paljastaa.

Itsenäinen seurakunta
ei ole unohtunut

Piispa Samuel Salmi tapasi tarkastusvierailullaan Haukiputaalla seurakunnan työntekijöitä, luottamushenkilöitä sekä seurakuntalaisia. Luottamushenkilöt kertoivat piispalle oman kokemuksensa:    Putaalla eletään yhä murroskautta, vaikka itsenäisen seurakunnan liittymisestä Oulun seurakuntayhtymään on jo yli kolme vuotta.
   Haukiputaalla yritetään sopeutua osaksi isoa yhtymää pitäen silti kiinni oman alueen identiteetistä. Lähitoiminnan on oltava edelleen paikkakuntalaisten näköistä.
   Vaikka seurakuntaliitos on tuonut talouden ja hallinnon hoitoon uudenlaista osaamista, harmin aiheena on se, että yhtymän säästötarpeet kohdistuvat tällä hetkellä myös aiemmin vakaavaraiseen Haukiputaan seurakuntaan.

RIITTA HIRVONEN