Jukka Tuuri on tullut etsimään Kyllikki Kylénin (vasemmalla) kateissa olevaa kolmoskanavaa. Auttamispyynnöt koordinoi diakoniatyöntekijä Salme Kinnunen. Kuva: Minna Kolistaja

Vapaaehtoinen tuo avun arkeen

3.2.16

Kun muu apu on kaukana, Tyrnävän seurakunnan auttamistiimi jelppii pikku askareissa

Tyrnäväläisellä Kyllikki Kylénillä on ongelma: televisiokanavat ovat sekaisin.
   – Kolmoskanava ei näy ollenkaan. Vaikka ei se niin kovasti ole haitannut. Kauniit ja rohkeat on nykyään yhtä juonittelua, siihenkin on jo vähän kyllästynyt.
   Kyllikin kanavaongelma saa kuitenkin onnellisen lopun: seurakunnan auttamistiimistä löytyy osaamista myös tv-ongelmien ratkomiseen. Eipä aikaakaan, kun Jukka Tuuri jo istuu Kyllikin television ääressä, kaukosäädin toisessa ja ohjekirja toisessa kourassaan.
   Diakoniatyöntekijä Salme Kinnunen kertoo haaveilleensa jo vuosia tavasta aktivoida seurakuntalaisia vapaaehtoistoimintaan.
   – Minulla oli alun perin mielessä jonkinlainen miestenryhmä, jossa olisi voinut rassata rikki menneitä laitteita, tehdä puutöitä tai vastaavaa. Miehet eivät siitä innostuneet.
   Kun Haukiputaan seurakunnassa perustettiin auttamistiimi, Kinnunen viritteli ideaansa uudelleen.
   – Kyselin juuri eläkkeelle jääneeltä Romppaisen Pentiltä, olisiko hän kiinnostunut tulemaan tällaisen ryhmään, joka kävisi ihmisten luona auttelemassa pienimuotoisissa tehtävissä. Penttihän tarttui heti ideaan. Sen rohkaisemana laitoin ilmoituksia Rauhan Tervehdykseen, seurakunnan nettisivuille ja Facebookiin.
   Tähän mennessä on jo muun muassa siirretty marjapensaita, leikattu pensasaitaa ja puhdistettu rännejä.
   – Kyllä tässäkin rivitalossa varmasti olisi muitakin avuntarvitsijoita kuin minä, Kylén arvelee.
   – Jokunen vuosi sitten täällä oli vielä talonmies. Nyt ei enää edes lunta laasta, pääväylät vaan aukaistaan talvella.

Kun tuki puuttuu
tai on kaukana

Salme Kinnusen mukaan auttamistiimin ideana on antaa kertaluonteista apua ihmisille, jolla ei ole lähellä tukiverkostoa auttamassa.
   – Tulemme korjaamaan, kun jokin kohta on röhähtänyt. Vaihdamme pattereita ja lamppuja ja vastaavaa. Voimme käydä silloin tällöin putsaamassa muutaman metrin ovenedustaa lumesta ja kolaamassa kulkureittejä pihamaalla, mutta säännölliseen, laajamittaiseen lumenluontiin emme voi ryhtyä.
   Auttamistiimissä on tällä hetkellä viisi miestä. Kinnusen mukaan naisetkin voivat ilmoittautua mukaan.
   – Ei tämän mikään testosteroniryhmä ole tarkoitus olla!
   – Vapaaehtoisista auttajistamme osa on vielä työelämässä, osa jo eläkkeellä. Myös nuoret voivat tulla rinkiin. Ryhmää rikastuttavat myös ihmiset, joilla on jokin erityistaito.

Selkeärajaisia
pestejä tarjolla

Tarjolla on oikeastaan ihanteellisia pestejä vapaaehtoisille: tehtävillä on selkeä kesto, mihinkään pidempiaikaiseen auttamiseen ei tarvitse sitoutua.
   – Ja vapaaehtoiseksi ryhtyvä saa itse määritellä, millaisiin tehtäviin haluaa ja ehtii lähteä.
   Jukka Tuuri ei ole rajannut pois mitään auttamisen muotoa.
   – Olen koko elämäni tehnyt vapaaehtoistyötä ja koetan aina auttaa missä pystyn. Ei auttaminen ole mitenkään itseltä pois, kysehän on vain muutamista tunneista silloin tällöin. Kyse on huomaamisesta ja huomaavaisuudesta.
   Tuuri on esimerkiksi opettanut tablettitietokoneen hankkineelle sähköpostin käyttöä, tiedonetsintää sekä valokuvien lähettämistä sähköisesti.
   – Nämä ovat niin lyhytkestoisia auttamiskeikkoja, että näistä ei kenenkään elämänrytmi sekoa. Kaikki syyt, jotka estävät auttamista lähimmäistä, ovat tekosyitä.
   Kanavat Kyllikin televisioon ovat löytyneet. Vieläkö olisi mielessä jotakin avuntarvetta?
   – No juhannuksena pitää vaihtaa verhot…
   – Kyllä minä kotona niitä oon vaihtanut, Jukka ottaa heti kopin.
   – Tähän asti olen vaihdellut niitä itse, mutta kyllä se Jukaltakin käy, en epäile yhtään, Salme sanoo tyytyväisenä.

MINNA KOLISTAJA