Aito esitys syntyy vain uskomalla tarinaan

14.3.16

Oulun kaupunginteatterin näyttelijä Tuula Väänänen kuuntelee tarkasti.  Seurakuntien järjestämät, amatöörivoimin tehdyt pääsiäisvaellukset ovat hänelle uusi, kiinnostava asia. Tutumpia ovat isot, spektaakkelimaiset pääsiäisnäytelmät, kuten yli 20 vuotta Helsingissä pitkäperjantain iltana järjestetty Via Crucis -kuvaelma.

Ylinäyttelemisen
vaara on olemassa

Jo ensi viikolla muun muassa Oulussa alkavat perinteiset pääsiäisdraamat. Niissä esiintyvät seurakuntien työntekijät yhdessä vapaaehtoisten kanssa. Kuvaelmissa eletään läpi Jeesuksen viimeisiä aikoja.
   Pääsiäiseen sisältyy tunteiden koko kirjo syvimmästä tuskasta ristin juurella suurimpaan iloon tyhjän haudan edessä.
   Ammattinäyttelijä neuvoo draaman esittäjiä olemaan tosia rooleissaan pääsiäisvaelluksilla.
   – Kun uskaltautuu oleman esityksessä läsnä ja tosissaan ja jollakin tapaa uskoo aidosti siihen, että näin Jeesukselle todella tapahtui, syntyy paras tulos. Ei pidä miettiä, miltä esityksessä pitäisi näyttää.
   – Näyttämöillä tunteita haetaan harjoittelemalla. Suuri liikutus tai iso ilo ei saisi tarkoittaa teattereissakaan itsestään selvästi isoja ilmeitä ja eleitä.
   – Emmekö me ihmiset todellisuudessa pikemminkin usein kätke tunteemme. Jos loukkaannumme, lähdemme pois, ehkä jopa hymyilemme, ja vasta takanapäin tunteemme tulevat näkyville.

Kärsimyksen seuraaminen
oudoksuttaisi

Väänänen toteaa avoimesti vierastavansa itse ajatusta siitä, että hän lähtisi seuraamaan Jeesuksen kärsimystä kuvaavaa näytelmää.
   – Kiduttaminen ja kärsimys ovat tätä päivää joka puolella. Eikö meidän pitäisi olla pikemminkin siitä huolissamme?
   – Minusta tuntuisi vieraalta seurata Jeesuksen kärsimystä, ellei se aiheuttaisi itsessä reaktiota. Jeesus oli hyväntekijä. Uhrin vuoksi toivoisin, että kaikki pääsiäisnäytelmät synnyttäisivät katsojissa herätystä: yritystä parantaa maailmaa.
   – Jeesuksen kuolema ei voi olla jonkinlainen kuittaus sille, että me ihmiset olemme pahoja ja teemme pahaa, Väänänen pohtii.

RIITTA HIRVONEN

* Oulun seurakuntien pääsiäisnäytelmistä on lisää tietoa tämän lehden sivuilla 10–16.
* Limingan Via Dolorosa -vaelluksen ensi-ilta on sunnuntaina 20.3.
* Kempeleen Kokkokankaan seurakuntakeskuksessa on pääsiäisvaelluksen yleisöesitykset tiistaina 22.3. kello 18 ja 18.30.

Artikkeli on osa lehteä 9/2016