Kerran elämässä

14.3.16

Konkariohjaaja kannustaa kymmenvuotiaita oululaislapsia ikimuistoiselle kymppileirille

Kirkkoon kuuluvat kymmenvuotiaat oululaistytöt ja -pojat ovat saaneet alkuvuonna postissa seurakunnan kutsun kymppileirille. Tulevana kesänä nelipäiväisiä leirejä järjestetään Rokuan leirikeskuksessa kaksi, toinen kesäkuun lopussa ja toinen heinäkuun alussa.
   Oulujoen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Pertti ”Purtsi” Putila kannustaa kaikkia täyskymppejä kokemaan ainutlaatuinen leiri.
    Hiihtolomaviikkoon mennessä ilmoittautuneita oli parisensataa, viime kesänä leireihin osallistui 360 lasta.
   Ensi kesän kymppileirille ehtii ilmoittautua huhtikuun puoliväliin saakka, Putila vinkkaa.

Kaverin kanssa
samaan ryhmään

Majoitus puolijoukkueteltoissa Rokuan maastossa voi arveluttaa myös osaa vanhemmista. Kaikilla lapsilla ei ole kokemusta teltassa nukkumisesta – edes omalla pihalla.
   Putila vakuuttaa, että mikäli leirillä on mukana kunnon makuupussi, ainakaan kylmyydestä ei teltassa tarvitse kärsiä. Lattialle tulevat kylmää ja kosteutta eristävät suojakerrokset.
   Yksin ei kenenkään leiriläisen tarvitse olla.
   – Tutun kaverin kanssa pääsee aina samaan telttaan, siitä huolehtiminen on myös meille vetäjille tärkeää.
   Joka vuosi kymppileirillä on useita lapsia, joilla ei ole joukossa entuudestaan yhtään tuttua. Putilan mukaan leiri on erinomainen paikka saada uusia kavereita.
   Konkariohjaaja kehottaa vanhempia listaamaan ilmoittautumisen yhteydessä mahdollisimman paljon tietoa leiriläisestä.
   – Otamme tiedot huomioon leiriä ja ohjelmaa suunniteltaessa. Esimerkiksi yksin tulevia lapsia laitetaan samoihin telttoihin ja ryhmiin.

Turvallisia aikuisia
joka kylässä

Leirialue Rokualla jakautuu kolmeen kylään. Joka kylässä on kaksi kyläpäällikköä, joiden ohjeiden mukaan isoset kuljettavat lapsiryhmiä ohjelmapaikoilla.
   Leirillä on erilaisia teemapäiviä: musiikkia, eräjuttuja, askartelua, melontaa, pelejä, uintia. Mihinkään ohjelmaan ei pakoteta osallistumaan.
   Joihinkin juttuihin osallistumisen vanhemmat ovat voineet kieltää edeltäkäsin.
   – Joka vuosi on muutamia lapsia, jotka haluaisivat meloa. Emme voi kuitenkaan päästää heitä vesille, koska siihen ei ole huoltajilta lupaa, Putila kertoo.
   Oma lukunsa kymppileirillä ovat nuotioiden ääressä vedetyt, partiolaisten kehittämät iltaohjelmat. Nuotiotulilla lauletaan, leikitään, kilpaillaan ja harjoitellaan erilaisia huutoja.
   Noin 40 aikuista on turvaamassa leirin onnistumista. Nuorisotyöntekijöiden lisäksi paikalla on leiriapulaisia, isosia ja ensiapuhenkilökuntaa.

Yövalo tuo
turvallisuutta

Jokaisessa teltassa nukkuu 10–12 lapsen lisäksi pari isosta. Teltassa palaa yövalo.
   – Ulkona on aina aikuinen yövalvoja, joka voi olla tarvittaessa saattamassa vaikka vessaan.
   Leirille voi ottaa mukaan oman unilelun sekä luettavaa tai pelejä.
   Kännykänkin saa tuoda halutessaan mukanaan, mutta puhelimet pidetään teltoissa eikä niille ole latausmahdollisuutta.
   Koska kymppileirejä on järjestetty pian 30 vuotta, Putila tietää että monen leiriläisen äiti tai isä on ollut aikoinaan myös itse kymppileirillä.
   Heidän muistojensa leirialue on kuitenkin muuttunut melkoisesti.
   – Rokua on remontoitu viime vuosina todella hienoksi, siellä ei hiekkakaan enää pölise, Putila markkinoi nauraen.

ELSI SALOVAARA

Onko teidän perheessä kokemuksia kymppileiristä, Oulusta tai jostain muualta? Tuliko teille postissa kutsu leirille? Aiotaanko teiltä osallistua, mietityttääkö jokin?
Kommentoi ja anna palautetta jutusta täällä

Kymppileiri on pian kolmekymppinen

•    Kymppileirejä järjestetään seurakunnissa ympäri maata. Oulussa ensimmäinen leiri pidettiin vuonna 1987. 
• Kesällä 2017 juhlitaan toiminnan kolmekymmenvuotista taivalta. Esimerkiksi Oulussa järjestetään tuolloin suurleiri, johon on tavoitteena saada mukaan 500 leiriläistä.
• Tulevan kesän leirin hinta 55 euroa sisältää matkat, majoituksen, ruoat, karkkipäivän karkit, ohjelman ja tapaturmavakuutuksen Oulun seurakuntien jäsenille. Mukaan voi ilmoittautua osoitteessa www.oulunseurakunnat.fi/kymppileiri.
• Kymppileireistä järjestetään perheille toukokuussa neljä tiedotustilaisuutta. Leirille ilmoittautuneille lähetetään leirikirje noin kolmea viikkoa ennen leiriä.

Artikkeli on osa lehteä 9/2016