Leiriläinen ei aina odota hotellitasoa

22.3.16

Rokua, Hietasaari, Lämsänjärvi, Isoniemi, Suvela, Vasamo, Umpimähkä, Siiranjärvi ja Juuma. Näissä leirikeskuksissa tuhannet Oulun seurakuntien jäsenet ovat viettäneet muistorikkaita hetkiä leireillä ja kursseilla.
    Kaikkien ylläpitoon ei tulevaisuudessa ole varaa. Oulun seurakuntayhtymä kartoittaakin parhaillaan leiritoiminnan tarpeita ja niiden pohjalta sitä, mitkä keskuksista on tarkoituksenmukaisinta omistaa jatkossakin.
   Seurakunnan leiritoiminnasta keskusteltiin viime viikolla Oulussa. Yksimielisyys vallitsi ainakin siitä, että leiritoiminta on tärkeä toiminnan muoto seurakunnille ja että kaikkien keskusten ei pidä olla hotellitasoisia.
   – On melkoinen haaste optimoida keskusten määrä ja vastata samalla kysyntään, arvioi keskusteluillassa alustanut Oulunsalon kirkkoherra Petri Satomaa. Hänestä leireihin kannattaa kuitenkin satsata, vaikka ne ovat toimintaa kalleimmasta päästä.
   – Hengellinen kasvatustyö ja leiri ovat olleet samassa lauseessa niin kauan, että sitä liittoa ei kannata purkaa ennen kuin pakon edessä, tiivisti Jarmo Husso.
   Siiranjärven puolesta puheenvuoron käytti muun muassa Liisa Lahti. Myös Arto Kiviojalla oli positiivisia kokemuksia sieltä:
   – Huippupaikka sopivasti korvessa.
   Moni toivoi, että käyttöön jääeritasoisia leirikeskuksia.
   – On käyttäjäryhmiä, joille käyvät vaatimattomatkin olot ja ryhmiä, joilla vessa oman huoneen yhteydessä on välttämätön, Aulikki Rinta-Säntti tiivisti.
   Jarmo Komulainen muistutti, että keskuksista ei saa tulla liian kalliita käyttää. Esimerkiksi partiolaisille on tärkeää pystyä tekemään ja lämmittämään ruokaa itse.
   Oulun seurakuntien leirikeskusten keskimääräinen käyttöaste ympäri vuoden on 35 prosenttia. Kesäaikaan Rokuan, Suvelan, Isoniemen ja Juuman käyttöaste nousee 65 prosenttiin.
   Kiinteistöjohtaja Jaana Valjuksen mukaan tulisi halvemmaksi ostaa ulkopuoliselta taholta lisää leirikeskustiloja kesä–heinäkuun viikoille esimerkiksi viideksi vuodeksi kerrallaan kuin maksaa omista, vähällä käytöllä olevista kiinteistöistä aiheutuvia kuluja myös talvikaudella.
   Valjuksen mukaan nyt pitää miettiä muun muassa sitä, mikä voisi olla vapaaehtoisten rooli leiritoiminnan järjestämisestä.
   Seurakuntalaiset voivat kertoa näkemyksiään leiritoiminnasta 22.4. saakka sähköpostitse (jaana.valjus@evl.fi, petri.satomaa@evl.fi) sekä netissä linkin www.oulunseurakunnat.fi/palaute kautta.
Leirikeskusten tarveselvitystyöryhmän toimenpide-esitys on valmis kesäkuussa. Yhteinen kirkkoneuvosto päättää leirikeskusten kohtalosta lokakuussa.

MINNA KOLISTAJA

Artikkeli on osa lehteä 11/2016