Yhteisöpedagogiopiskelijat Jussi Louhinen (kuvassa vasemmalla)

Nuoret aikuiset kaipaavat toimintaa

2.3.16

Kirkossa on runsaasti tarjontaa eri-ikäisille, mutta opiskelunsa päättäneet nuoret sillä on usein hukassa

Mielestäni seurakunnan ja kirkon pitäisi toimia kuin junarata, josta ei saa puuttua yhtään palasta, kuvailee Antti Hyytinen.
   Mutta yksi palanen tuntuu tällä hetkellä puuttuvan, ja se on toiminta ja tekeminen nuorille aikuisille.
   – Lapsille, nuorille, opiskelijoille, perheille ja vanhuksille löytyy vaikka mitä kirkosta, mutta opiskelunsa päättänyt nuori aikuinen on väliinputoaja. Entä jos ei vielä ole omia lapsia tai ei ole tarvetta osallistua esimerkiksi seurakuntien ero-ryhmiin?
   Mitä silloin seurakunnissa on tarjolla meille? Hyytinen haastaa.

Väliinputoajien
ikäluokka

Helmikuun toisena viikonloppuna Keskustan seurakuntatalo Oulussa täyttyi nuorista aikuisista, joita kiinnosti kirkon toiminta. Viikonloppuna vietettiin nuorille aikuisille tarkoitettua Jumala 2.0 -tapahtumaa.
   Paneelikeskustelujen, musiikin ja puheiden lomassa oli tarpeellista pohtia sitä, onko noin kolmikymppisille tilaa seurakunnissa.
   – Usein se menee niin, että nuori, jota seurakunta ja Jumala puhuttelevat, hakeutuu oman rippikoulunsa jälkeen isoseksi. Hän toimii niissä piireissä, kunnes on aika lähteä opiskelemaan.
   – Sitten on edessä esimerkiksi muutto uudelle paikkakunnalle ja vieraaseen seurakuntaan. Siinä vaiheessa kirkossa toimiminen jää helposti, Jumala 2.0 -tapahtuman yksi taustavaikuttajista, Oulun hiippakunnan kansainvälisen työn hiippakuntasihteeri Matti Laurila harmittelee.

Lisää tilaisuuksia
nuorille aikuisille

Laurila kiittelee kristillisten opiskelijajärjestöjen toimintaa ja aktiivisuutta nuorten parissa, mutta opiskeluaika ei kestä ikuisesti.
   – Me olemme ilmeisesti jonkinlaisia väliinputoajia, koska emme enää opiskele, tapahtumaan osallistuvat Anna Kivelä ja Vuokko Kyösti miettivät.
– Tällaisia tapahtumia, kuten tämä, olisi syytä olla useammin.
– Silloin pääsisi kuulemaan monipuolisesti seurakunnan ja järjestöjen tarjonnasta omalle ikäluokalle.
   Erityisesti Anna ja Vuokko kiinnostuvat paneelikeskustelusta, jossa nuoret kertovat niin oman paikkansa kuin Jumalan löytämisestä.

Tehdään yhdessä
enemmän

Nuorten aikuisten tapahtuman juontajat Antti Hyytinen ja pastori Jenni Siljander innostuvat miettimään, mitä nuoret eniten kaipaavat tällä hetkellä.
   – Vaihtoehtoja. Jumala 2.0 tapahtuman rikkaus on siinä, että se on evankelisluterilaisen seurakunnan ja monen muun kristillisen järjestön yhdessä järjestämä kohtaamispaikka, vastaa Hyytinen.
   Hänen mielestään eri järjestöt jatkavat usein siitä, mihin varsinainen seurakunnan nuorisotyö päättyy.
Mikä olisi se mahdollisimman kynnyksetön tapa ja paikka kuunnella nuoria aikuisia? Siljander kyselee.
   Hän tietää opiskelijapastorina toimineena, että nuoret tarvitsevat erityisesti kokemuksia kuulluksi ja nähdyksi tulemisesta. 
   – Nuorilla on suuri tarve sille, että heidät huomioidaan, pysähdytään vierelle.

Kirkkovaltuustoon on
pitkä matka

Yhteisöpedagogi-opiskelijat Jussi Louhinen, Iida Eerola, Sonja Paaso ja Antti Meetteri kaipaavat kirkolta konkreettista tekemistä.
   – Ei siis mitään raamattupiirejä, Jussi sanoo suoraan.
   Onko nuorilla aikuisilla mahdollisuuksia vaikuttaa seurakunnissa päätöksentekoon?
   – Pienillä paikkakunnilla ei niinkään. Nuoren on usein mahdotonta päästä esimerkiksi kirkkovaltuustoon. Myös rohkeus yrittää saattaa uupua, Meetteri pohtii.
   Nuoret tietävät, että kirkossa on mahdollista vaikuttaa muutoinkin kuin luottamushenkilönä.
   – Uusia, nuorille tarkoitettuja tapahtumia voi ideoida jokainen, Antti Hyytinen muistuttaa.
Yksi varteenotettava vaikuttamisryhmä nuorille aikuisille tottelee nimeä NAVI – nuori aikuinen vaikuttaa kirkossa.
   Ryhmä kokoaa yhteen kirkon nuoria luottamushenkilöitä, joukon tarkoituksenaan on lisätä nuorten vaikutusvaltaa seurakuntien päätöksenteossa.
   – NAVI on yksi tärkeistä yhteistyökumppaneista Oulun seurakunnille, muistuttaa Matti Laurila.

ANNI JYRINKI

Artikkeli on osa lehteä 8/2016