Osa rukouksista kestää vuosisatojen kulun

23.3.16

Jotkut rukoukset eivät unohdu, vaan viehättävät ihmisiä vuosisadoista toisiin. 
   – Klassinen rukous puhuu ajattomasti. Se ei ole iltapäivälehtimäisesti kiinni tässä päivässä eikä yksityiskohdissa, sanoo Suomussalmen kirkkoherra, kirjailija Risto Kormilainen.
   Hän on kirjoittanut 40 kirjaa, joista osa sisältää hänen itsensä kirjoittamiaan rukouksia.
   Kormilaisen mukaan klassikko on sanoitettu niin, että mahdollisimman moni pääsee tekstin sisälle. Lukijat löytävät monimerkityksellisestä tekstistä tarttumapintoja, jotain itse kutakin puhuttelevaa.
   Aikaa kestävä tuotos ei ole myöskään tekstiltään liian yksiselitteinen. Väljä ilmaisu jättää tilaa rukoilijalle itselleen, hänen omille, kenties kipeillekin asioilleen. Tällaisia voivat olla esimerkiksi suru ja luopumisen tuska.
   Hyvässä rukouksessa otetaan huomioon rukoilijan suhde Jumalaan ja ihmisiin. Kestävät tekstit eivät myöskään ole tiukkapipoisia vaan suvaitsevaisia. Tähän suvaitsevaisuuteen kuuluu rakkaus Jumalaa ja lähimmäisiä kohtaan.
   Efraim Syyrialaisen paastorukous on kirkkoherra Kormilaiselle tärkeä, sillä siinä lähestytään nöyrästi ja rehellisesti Jumalaa.
   Kormilainen nostaa esiin myös Publikaanin rukouksen, joka on kirkkoherralle rakas.
   – Siinä on sanottu kaikki meidän jumalasuhteestamme: Jumala on Luoja, Valtias ja Hallitsija, mutta samalla armollinen meille syntisille, jotka lähestymme häntä rukouksessa nöyrästi ja avoimesti.
   Kormilaista viehättävät rukoukset, joissa puhutellaan Jumalaa lämpimästi ja otetaan huomioon myös lähimmäiset.
   – Ne rakentavat yhteenkuuluvaisuutta ihmisten kesken.
 
PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 11/2016