Pääsiäinen haastaa sekä järjen että tunteet

22.3.16

Pääsiäinen, kristikunnan vanhin ja suurin juhla ajankohtaistaa taas evankeliumien kertomukset Jeesuksen kärsimisestä, kuolemasta ja ylösnousemisesta. Ollaan kristillisen uskon ytimessä.
   Evankeliumien kertomuksista avautuva tie on ihmiselle yhtä aikaa vaikea ja antoisa.
   Ajattelevana järkiolentona ihminen pohtii. Hän tekee kriittisiä huomioita ja kysymyksiä. Mitä ei voi aukottomasti todistaa, sen voi kyseenalaistaa.
   Jeesuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen sisältyy paljon järjelle käsittämätöntä. Vaikka tällaiset vaikeat kysymykset askarruttavat, tien ei kuitenkaan tarvitse mennä tukkoon.
   Ihmismieleen kuuluvat järjen rinnalla tunteet. Pääsiäisen evankeliumikertomuksissa eletään suuria tunteita niin hyvässä kuin pahassa, niin surussa kuin ilossa. Niiden äärellä on hyvä peilata omaa itseään. Nähdä pimeä puolensa, mutta etsiä samalla tietä valoon ja vapauteen.
   Antoine de Saint-Exuperyn kirja Pikku Prinssi on maailmankirjallisuuden helmiä. Kirjassa pikku prinssi ja kettu keskustelevat elämän salaisuudesta. Keskustelu päättyy seuraavasti:
   ”Hyvästi, kettu sanoi. Nyt saat salaisuuteni. Se on hyvin yksinkertainen. Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä. – Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä, pikku prinssi toisti paremmin muistaakseen.”
   Voisiko pääsiäistäkin kuvata salaisuudeksi? Ja olisiko siinä koko elämän salaisuus? Kun ihmisen järki ja tunteet eivät kykene tuota salaisuutta täysin avaamaan, tarvitaan jotain muuta.
   Yksinkertainen usko riittää. Sydämen usko, sillä ainoastaan sydämellään näkee hyvin.
   Siunattua pääsiäisaikaa.

HANNU OJALEHTO

Artikkeli on osa lehteä 11/2016