"Älköön kukaan itkekörikkomuksiaan

Pääsiäiskirkossa ei keltaista näe

23.3.16

Monen mielestä pääsiäisen väri on keltainen, kukkiihan kevät ensimmäisissä narsisseissa ja loistaa tipujen pörröisessä olemuksessa.
   Pääsiäiskirkkoon asteleva ei kuitenkaan näe keltaista muutoin kuin ehkä alttarikukissa, sillä se ei ole yksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkollisista väreistä.
   Peruskeltainen on kirkollisena värinä muutoinkin harvinainen, mutta kultaa käytetään jonkin verran valkoisen värin rinnalla. Kirkollisessa symboliikassa kulta mielletään auringon, taivaallisen kirkkauden väriksi.
   – Pääsiäinen on niin iloinen juhla, että aurinkokin tanssii, Tuiran seurakunnan kappalainen Päivi Jussila kertoo kullan käytön perustelusta.
   Läntisessä kristikunnassa käytössä oleva koko vuoden kattava värijärjestelmä, niin sanotut liturgiset eli kirkolliset värit, on kehittynyt vuosisatojen aikana.
   – Värit eivät ole kiveen hakattuja, vaan ne voivat muuttua suuntaan tai toiseen. Vaikea kuitenkaan uskoa, että väriskaalaa alettaisiin kovin helposti laajentaa, Jussila toteaa.
   Jos luterilaisessa kirkossa mustan, valkoisen, violetin, vihreän ja punaisen jatkoksi lisättäisiin kuudes kirkollinen väri, Jussila uskoisi sen olevan sininen.
   Neitsyt Mariaa ja taivaallista rakkautta kuvaavaa sinistä on lupa käyttää jo nykyisin Marialle omistettuina juhlapäivinä, 4. adventtisunnuntaina ja Marian ilmestymispäivänä.

Värien tulkinta
on yksilöllistä

Kirkolliset värit näkyvät lähinnä kirkkotekstiileissä. Päivi Jussila uskoo, että moni kirkossa kävijä ei tule edes kiinnittäneeksi huomiota värien vaihtumiseen alttarilla, lukupulpeteissa tai papin vaatetuksessa.
   – Kirkkotekstiileillä ei ole konkreettista käyttöä jumalanpalveluksessa, joten siksikin ne voivat jäädä helposti huomaamatta.
   Parasta Jussilan mielestä olisi, jos värit itsessään herättäisivät heti jonkin mielikuvan, jota ei tarvitsisi selitellä.
   – Vihreä on väreistä helpoimmin tulkittavissa, sillä valtaosa ihmisistä yhdistää sen kasvuun ja uuteen elämään.
   Jussilan mukaan värejä ei pitäisi selittää liikaa tai opettaa, mitä mikin tarkoittaa, sillä yhtä oikeaa tulkintaa ei ole.

Keltainen kertoo
uusista aluista

Jouluun yhdistetään punainen väri, mutta kirkollisessa symboliikassa se kuvaa tulen värinä Pyhää Henkeä ja uskosta todistamista.
   Kirkoissa punaista näkee esimerkiksi helluntaina ja pyhäinpäivänä. Joulun ajan kirkollinen väri on sen sijaan valkoinen.
   Ajatus keltaisesta kirkollisena värinä on Jussilan mielestä ”kiva”, sillä keltainen viestii uusista aluista: keväästä, kukista ja auringosta. Hän uskoo, että se olisi myös helpommin avautuva väri kuin valkoinen, joka kuvaa kiitosta, puhtautta ja autuutta, mutta voi monen silmiin näyttää pelkältä taustalta. 
   Violetti taas tuskin yhdistyy kovin monen mielessä luontaisesti katumukseen ja kärsimykseen, Päivi Jussila arvioi.
   Mutta palataan vielä keltaiseen. Jussilalla on siihen liittyvä teoria.
   – Taitaa olla niin, että keltainen sopii aika harvalle suomalaiselle ja pukeudumme siihen harvoin. Ehkä siksikin koemme sen niin vahvasti?

TEKSTI: ELSI SALOVAARA
KUVAT: HEIDI MAKKONEN

Jutun kuvat violetista, mustasta ja valkoisesta löytyvät myös Oulun seurakuntien Facebook-sivulta. Siellä niiden yhteydestä löytyy Niilo Rauhalan runoja, jotka on valinnut jutussa haastateltu Päivi Jussila. Kuvateksteissä taasen violettiin liittyvä teksti on ortodoksisesta katumuskanonista. Mustaan ja valkoiseen liittyvät lauseet ovat taasen katkelmia 300-luvun puolivälin maissa syntyneen kirkkoisä Johannes Krysostomoksen pääsiäissaarnasta.

Värit ovat sanattomia viestejä

Pääsiäisen kolme väriä kirkossa ovat violetti, musta ja valkoinen. Värit näkyvät kirkon tekstiileissä ja papin vaatetuksessa.
   Violetti on katumuksen, odotuksen ja parannuksen väri. Sitä käytetään pääsiäistä edeltävänä paastonaikana ja hiljaisella viikolla. Violetin rinnalla voidaan käyttää myös tummaa sinistä, joka violetin tavoin symboloi katumusta ja odotusta.
   Musta on murheen ja surun sekä katoavaisuuden väri. Mustaa käytetään pitkäperjantaina.
   Valkoinen kuvaa iloa, kiitosta, puhtautta ja autuutta. Valkoista käytetään kirkkovuoden suurina juhlapäivinä, esimerkiksi jouluyönä, pääsiäisyönä ja pääsiäispäivinä. Valkoisen rinnalla voidaan käyttää myös hopean ja kullan värejä.  

Ovatko kirkolliset värit sinulle tuttuja? Mitä väriä näkisit mielelläsi kirkossa enemmän?
Kerro mielipiteesi ja anna palautetta täällä

Artikkeli on osa lehteä 11/2016