Raamattusarja paneutuu muukalaisuuteen

22.3.16

Täytyykö pahalle tehdä vastarintaa?
   Tätä kysyy teologi, rap-artisti Lauri Kemppainen Haukiputaan seurakunnan muukalaisuusaiheisessa raamattuluentosarjassa 13. huhtikuuta.
   Taiteilijanimillä Daikini ja Pappi esiintyvä artisti on yksi viisiosaisen raamattusarjan vetäjistä.
Kemppainen sai kutsun Haukiputaalle, sillä hänen viimeistelyvaiheessa oleva väitöskirjansa käsittelee muukalaisuuteen kuuluvia sodan, rauhan ja levottomuuksien kysymyksiä.
   Luentosarjan aloitus on Kellon seurakuntakodissa jo viikkoa aiemmin 6. huhtikuuta. Silloin Haukiputaan kappalainen Martti Heinonen pohtii muukalaisuutta Vanhan testamentin pohjalta: mitä tänä päivänä tarkoittaa Mooseksen kirjan kohta, jossa kehotetaan empimättä rakastamaan siirtolaisia kuin itseä.

Uskonto liittyy usein
vihapuheeseen

20. huhtikuuta aiheena on Kirkko levottomassa maailmassa.
  – Kirkko on historiansa aikana elänyt monenlaisten yhteiskunnallisten ja kulttuuristen olojen keskellä.
  – Mikä kirkon ja kristittyjen rooli on ollut eri aikoina? Entä löytyykö Raamatusta vastauksia siihen, mitä kristityn pitäisi ajatella nykyisestä maailmantilanteesta, kyselee Haukiputaan seurakuntapastori Pekka Aittakumpu.
   Huhtikuun loppupuolella kirkkoherra Jaakko Tuisku käsittelee vihapuhetta ja mustamaalausta.
   Uskonto on Tuiskun mukaan liittynyt vihapuheeseen kaksijakoisesti: toisaalta uskonto on usein vihapuheen kohde ja toisaalta se on vihapuhujan motiivi.
   Tuisku ei aio vältellä sitä tosiasiaa, että Raamatussa on monin paikoin kovaa, jopa raflaavaa kieltä. Onko myös vihapuhetta?
   Luentosarjan päätteeksi toukokuussa seurakuntapastori Pekka Mustakallio pohtii, onko kristityllä aina maailmassa ulkopuolisen muukalaisen rooli.
   – Jumalaan uskova on matkalla: hän elää maailmassa mutta päämäärä on muualla, iankaikkisuudessa. Millaisen identiteetin tällainen ristiriitaisuus luo?

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 11/2016