Silminnäkijät äänessä pääsiäismusikaalissa

2.3.16

Kun Outi-Mari Karppinen sai käsiinsä Terhi-Liisa Sutisen laulutekstit, hänen päässään alkoi soida. Se ei ollut ensimmäinen kerta.
   – Terhin teksteistä rytmi lähtee sykkimään nopeasti. Sanoitukset ovat sellaisia, että mielikuva laulun tunnelmasta syntyy heti, Karppinen kuvailee.
   Heidän yhteistyönsä tuloksena Tuiran kirkossa esitetään pääsiäismusikaali INRI.
   Luokanopettajana ja musiikkiterapeuttina työskentelevä Outi-Mari Karppinen ja Tuiran seurakunnan johtava nuorisotyönohjaaja Terhi-Liisa Sutinen ovat tehneet yhteistyötä pitkään. Sutinen kirjoittaa ja Karppinen säveltää.
   He tutustuivat, kun Karppinen oli Sutisen pojan opettaja koulussa. Ensimmäiseksi syntyi idea lastenlaululevystä. Seuraavaksi he tekivät yhdessä Joulun ilosanomaa -musikaalin.
   – Eikä joulua ilman pääsiäistä, niinhän se menee, Terhi-Liisa Sutinen hymyilee.

Monta
samaistumiskohdetta

INRI-musikaali on naisten mukaan hyvin erilainen kuin pääsiäisoratoriot. Tyylillisesti INRI on vakavan musiikin ja populaarimusiikin sekoitus, joka alkaa ”elokuvamusiikkimaisesti”.
   Pääsiäismusikaalissa Jeesusta ei jätetä haudan rauhaan, kuten passioissa, vaan mukana on myös ylösnousemuksen riemu.
   Äänessä ovat tavalliset ihmiset. Tuntemuksiaan pääsiäisen tapahtumista käyvät läpi muun muassa Jeesuksen kuolemaan tuomitseva maaherra Pontius Pilatus, opetuslapsi Tuomas ja Magdalan Maria.
   – Kun kirjoittaa, miten ihmiset ovat tapahtumat kokeneet, niin se on aina tulkintaa, Sutinen toteaa.
   Karppinen pohtii, että esimerkiksi Pontius Pilatuksesta syntyy kuva miehenä, joka haluaa toimia oikein ja sääntöjen mukaan. Hän pääsee helpommalla, kun menee yleisen mielipiteen mukana.
   – Meistä jokainen tekee joskus varmasti niin, hän miettii.
   Säveltäjänä ja sanoittajana Karppinen ja Sutinen haluavat päivittää pääsiäisen kertomuksen tämän päivän ihmiselle. Kun opetuslapset musikaalissa kiistelevät siitä, kuka heistä on suurin, kinassa on suora  viittaus nykyajan minäkeskeisyyden nousuun.

Musikaalista voisi tulla
oululainen perinne

Kaksikko toivoo, että jokainen kuulija voi tehdä musikaalin avulla hengellisen matkan Raamatun pääsiäiseen, ja pohtia, kuinka he olisivat kokeneet tapahtumat.
   – Ihminen on kuitenkin samanlainen kuin Raamatun aikaan, Outi-Mari Karppinen toteaa.
   INRI on ensimmäinen teos, jossa tekijät eivät itse nouse lavalle laulamaan.
    – Olemme antaneet ”lapsemme” maailmalle, Karppinen ja Sutinen naurahtavat.
   Yhteinen haave naisilla on. He toivovat, että vielä jonain päivänä musikaali olisi osa oululaisten jokavuotista pääsiäisenviettoa, kuten Via Crucis on helsinkiläisille.
   – Olisi hienoa viedä musikaali Rotuaarille. Tapahtumat etenisivät sieltä kulkueena tuomiokirkkoon, jossa päästäisiin juhlimaan Jeesuksen ylösnousemusta.

ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 8/2016