Ammatillisen erityisoppilaitoksen opiskelijat saavat työelämän valmiuksia leipomalla seurakunnalle
Karjasillan seurakunta ja ammatillinen erityisoppilaitos Luovi tekevät molempia osapuolia hyödyttävää yhteistyötä.
Ryhmä Luovin opiskelijoita leipoo säännöllisesti Karjasillan kirkon keittiössä tilaustyönä sämpylöitä, pullia ja piirakoita seurakunnan kerhojen välipaloiksi, eri piirien tarjoiluiksi sekä kirkon lähellä sijaitsevan lähetyksen puodin ja pajan Siiven kahvilaan.
Yhteistyö sai alkunsa, kun seurakunta tarvitsi tarjottavia ja Luovi paikan harjoitella aidossa ympäristössä.
Karjasillalla leipovan ryhmän luokanvalvoja Heli Tihinen näkee yhteistyössä paljon hyvää:
– Opiskelijat tykkäävät, kun tietävät, mitä varten leipomuksia tehdään. Se on palkitsevampaa kuin leipoa pakkaseen käyttöä odottamaan.
– On hienoa, että seurakunta tarjoaa meille mahdollisuuden harjoitella oikeassa oppimisympäristössä. Käytännönläheinen tekeminen on usein paras tapa oppia, Tihinen sanoo.
Tutusta kouluympäristöstä poistuminen on tärkeää myös itsenäisen elämän opettelussa.
Työelämätaitoja
käytännön tekemisellä
Aitoa suurtalouskeittiötä kiittävät myös opiskelijat Janita Schroderus ja Lilian Rantala, jotka opiskelevat työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa.
Telma-koulutus ei valmista ammattiin, vaan sillä harjoitellaan työelämätaitoja sekä asioita, jotka auttavat pärjäämään itsenäisesti. Opintoihin kuuluu esimerkiksi ruuanvalmistusta, siivoamista sekä pyykinpesua.
– On hyvä, että me tehdään paljon. Käytännön tekemisellä oppii, sanoo Janita Schroderus.
– Täällä Karjasillalla on kivempaa leipoa kuin koululla. Koulun keittiö muistuttaa kotikeittiötä, täällä on oikea laitoskeittiön uuni ja tiskikone. Rauhallisempaakin on, kun ei ole koko ryhmä yhtä aikaa, Janina kiittää.
Karjasillan keittiöllä luovilaiset leipovat joka toinen viikko keskiviikkoisin ja torstaisin.
Lilian ja Janita ovat tulleet keittiölle puoli yhdeksäksi, pukeneet ylle esiliinat ja vetäisseet päähän kertakäyttömyssyt, etsineet esille leivontatarvikkeet, mitanneet reseptin mukaiset aineet yleiskoneeseen ja ryhtyneet valmistamaan pullataikinaa.
Kello 11.30 mennessä pullat on leivottu, paistettu ja pussitettu sekä paikat siistitty.
Janitan, Lilianin ja ohjaaja Virva Liikamaa-Muikun päivä jatkuu vielä koululla.
Harjoittelulla paremmat
mahdollisuudet päästä töihin
Telma-koulutuksessa opiskelevat ovat erityistä tukea tarvitsevia nuoria.
Opinnot kestävät 1–3 vuotta ja jokaiselle räätälöidään oma, yksilöllinen opintopolku.
Iso osa opinnoista tähtää työelämätaitoihin.
– Tavoitteena on, että opiskelijat voivat opintojen päätyttyä työllistyä joko toimintakeskuksissa tai oikeilla työpaikoilla avotyössä eli tehdä töitä 2–6 tuntia päivässä tuettuna tai itsenäisesti, sanoo Heli Tihinen.
Tihisen mukaan harjoittelu aidossa työympäristössä parantaa merkittävästi opiskelijoiden mahdollisuuksia tulla palkatuksi oikeisiin töihin.
Aitoja harjoittelupaikkoja on löytynytkin mukavasti. Tällä hetkellä luovilaisia on Karjasillan kirkon lisäksi muun muassa huoltoasemalla ja marketissa.
– Huoltoasemalla pyyhitään pöytiä ja myyntitiskejä, huolehditaan vessojen siisteydestä, tiskataan, täytetään pullokaappeja ja karkkihyllyjä, tehdään lumitöitä ja vastaavaa. Marketissa tehdään hyllytystä, Tihinen listaa.
Lilian ja Janita ovat oppineet työelämästä yhtä ja toista hyödyllistä.
– Esimerkiksi sen, että kannattaa kiinnittää huomiota nukkumaanmenoaikaan, että ehtii ajoissa töihin.
MINNA KOLISTAJA