Temmeksen messu livenä älypuhelimiin

24.3.16

Kiirastorstain messua Temmeksen kirkosta voi seurata suorana videolähetyksenä älypuhelimen välityksellä.
   Tyrnävän seurakunnan ensimmäinen Periscope-messu videoitiin toissa sunnuntaina. Lähetystä Tyrnävän kirkosta seurasi enimmillään 55 katsojaa. Jälkikäteenkin tallenne avattiin kolmisenkymmentä kertaa.
   Kirkkoherra Timo Liikasen mukaan sekä kokemus että palaute olivat niin myönteisiä, että suoria videolähetyksiä eli striimauksia kannattaa jatkaa.
   – Äänen laatu oli yllättävän hyvä kun ottaa huomioon, että lähetinlaitteena oli puhelin, kiittää Liikanen.
Kirkkoherran mukaan ”scopettaminen” tarjoaa käytännössä ilmaisen mahdollisuuden videostriimaukselle. Riittää, että on hyvä älypuhelin.
   – Sen verran täytyy kyllä investoida lähetysten tekemiseen, että käyn ostamassa kunnon tukijalan, johon puhelimen voi kiinnittää. Näin saadaan esimerkiksi kuvakulmaa paremmaksi, ettei tarvitse enää liimata puhelinta ilmastointiteipillä kiinni lukupulpettiin, kuten viimeksi.
   Seurakuntaa lähetyksessä ei kuvattu, vaan kamera oli suunnattuna lukupulpetista alttarille päin.
   Messu lähetettiin jumalanpalveluksen alusta uhrivirteen saakka. Ehtoollisosiota ei näytetty.
   Kiirastorstain 24.3. kello 19 alkava messu lähetetään Liikasen oman Periscope-tilin kautta.
   Linkki videolähetykseen löytyy kirkkoherran Twitter-päivityksestä, joka näkyy automaattisesti myös seurakunnan kotisivuilla netissä.
   Vastaanottaja tarvitsee suoraa videolähetystä seuratakseen omaan älypuhelimeensa Periscope-sovelluksen, jonka voi ladata sovelluskaupasta.
   Periscope-kokeiluun Liikanen innostui muutaman sosiaalista mediaa aktiivisesti käyttävän kollegan kannustamana.
   – Ja onhan yksi seurakuntamme strateginen painopistealue laajentaa ja monipuolistaa sosiaalisen median käyttöä, Liikanen lisää.
   Jatkossa kirkkoherra aikoo kokeilla livelähetystä saarnan valmistelusta. Periscope-sovellus mahdollistaa reaaliaikaisen keskustelun ja kommentoinnin sunnuntain teksteistä.
   – Lisäksi ajatuksena on lähettää toukokuussa kirkkovaltuuston kokous suorana videolähetyksenä samalla sovelluksella, Liikanen suunnittelee.

MINNA KOLISTAJA

Artikkeli on osa lehteä 11/2016