Masada on vuori Israelissa

Todisteita maan alta

2.3.16

Arkeologia voi vahvistaa Raamatun kertomuksia todeksi

Voiko Raamatun kertomusten tapahtumia todistaa tieteellisesti? Teologian tohtori Eero Junkkaalan mukaan voi, mutta todisteiden löytyminen on melkoista sattumankauppaa.
   Todisteita tuo esiin arkeologia, joka tutkii ihmiskunnan vaiheita muinaisjäännösten pohjalta. Raamatun kertomusten todenperäisyys alkoi kiinnostaa Lempäälässä varttunutta Junkkaalaa jo nuorena poikana hänen tullessaan uskoon.
   Omalle uskolleen Junkkaala ei ole tarvinnut vahvistusta tieteellisistä todisteista. Hänen mukaansa Raamattua voi ymmärtää hyvin myös ilman arkeologista tietoakin.
   – Arkeologian avulla voidaan kuitenkin selvittää, onko kyse todellisesta vai kuvitellusta historiasta, Eero Junkkaala totesi luennoidessaan viime viikolla Oulussa.

20 kesää
kaivauksilla

Vuosien varrella Junkkaala luki paljon arkeologisista tutkimuksista, ja kun ystävän kautta avautui mahdollisuus lähteä arkeologisille kaivauksille, hän tarttui siihen heti.
   Sittemmin Junkkaala on kirjoittanut useita teoksia Raamatun historiasta ja arkeologiasta. Yliopistossa tehtyjä opintoja enemmän hän on omasta mielestään pätevöitynyt arkeologiksi 20 kaivauksilla vietetyn kesän aikana.
   Ensin nuorisotyöohjaajaksi ja sitten papiksi opiskellut Eero Junkkaala väitteli teologian tohtoriksi vuonna 2006. Kanaanin maan kolmesta valloitusretkestä kertova väitöskirja on hänen oman luonnehdintansa mukaan ”puhtaasti arkeologiaa”.
   Väitöskirja käsittelee egyptiläisten faaraoiden 1400- ja 900-luvuilla eKr. tekemien valloitusretkien arkeologisia todisteita sekä Joosuan johdolla tapahtunutta israelilaisten maanvalloitusta. Junkkaala ajoittaa tämän tapahtuneeksi 1200–1100-luvuilla eKr. juutalaisten vapauduttua Egyptin orjuudesta.
   – Raamattu on siitä poikkeuksellinen teos, että se ankkuroituu vahvasti ajan historiaan toisin kuin monet muut uskonnolliset kirjat, Junkkaala huomauttaa.
   Maailman suuret johtajat ovat Raamatussa läsnä, mutta sivuhenkilöinä. Heidän kauttaan tapahtumia voidaan sijoittaa historialliselle aikajanalle myös kirjallisten lähteiden perusteella. Esimerkiksi Jeesuksen syntymä ajoittuu kuningas Herodeksen valtakaudelle ja hänen kuolemansa Pontius Pilatuksen maaherra-aikaan.

Luomistarinan ja
geologian yhteys

Luomisuskon ja tieteellisen maailmankuvan jännitys on läsnä jo Raamatun alkukertomuksissa, joiden luotettavuutta ei voida osoittaa normaalein tutkimusmenetelmin. Mutta jos esimerkiksi Raamatun luomiskertomusta seitsemänpäiväisestä maailman synnystä ei ota kirjaimellisesti, tieteelliset todisteet ja Pyhän kirjan tapahtumat ovat yhteneväiset.
   Junkkaala havainnollistaa asian laittamalla rinnakkain geologiset aikakaudet ja luomiskertomuksen säkeet. Niistä käy ilmi sama järjestys: ensiksi syntyvät kasvit ja veden eläimet, sen jälkeen maa täyttyy eläimistä ja kaiken päätteeksi luodaan ihminen.
   – Voisivatko luomiskertomuksessa mainitut kuusi yötä olla maapallon tähänastiset kuusi joukkotuhoa, joista viimeisin tuhosi dinosaurukset, hän pohtii.

Jeesus
ei jättänyt jälkiä

Eniten arkeologista materiaalia löytyy luvatun maan asuttamisesta ja kuningaskuntien ajasta, eli vuosisadoilta 1200–500 eKr. Jeesuksesta tuskin löydetään arkeologisia todisteita.
   – Kiertävästä saarnamiehestä ei juuri jää jälkiä. Jeesuksen kolmen vuoden mittainen julkinen ura on myös äärimmäisen lyhyt aika ihmisen historiassa, Junkkaala perustelee.
   Israelissa kaivaukset tehdään yleensä rauniokummuilla, joista voi paljastua jopa kolmekymmentä asuinkerrostumaa.
   Rauniokumpuja ei hajoteta koko leveydeltä, vaan niistä kaivetaan vain tietyt alueet. Raamattuun suoraan linkittyviä löytöjä tulee esiin harvoin.
   – Paljon jää osumatta arkeologien lapioon, Junkkaala toteaa.

ELSI SALOVAARA

Kerro mielipiteesi jutusta täällä

Vapaaehtoiseksi kaivauksille?

Pelkästään Israelissa on vuosittain käynnissä kymmeniä kaivauskohteita, joissa työvoimana on pääasiassa vapaaehtoisia.
   Eero Junkkaala osallistui Israelissa arkeologisille kaivauksille joka kesä vuosina 1984–2003. Noina vuosina hän myös järjesti Suomesta matkoja vapaaehtoisille kaivauksiin osallistujille.
   Tällä hetkellä Suomesta ei tehdä kaivausmatkoja alueelle. Vapaaehtoistyöhön kaivauksille voi kuitenkin lähteä oma-aloitteisesti. Lisätietoja tulossa olevista kaivauksista löytyy esimerkiksi osoitteesta www.biblicalarchaeology.org.

Artikkeli on osa lehteä 8/2016