Erilaisuus sai kunnioitusta

27.4.16

Oulun Kaakkurin koulun maahanmuuttajien valmistavan ryhmän opettaja, teologian opiskelija Teija Salmi harjoitteli keväällä helsinkiläisessä Kallion seurakunnassa. Salmesta saattaa siis tulla pappi, mutta työ opettajana jatkuu ainakin toistaiseksi.
   Harjoittelukokemus Helsingissä saa Salmen pohtimaan, ovatko pohjoisen ihmiset juurevampia kuin etelän asujat.
   – Ihmisyyteen liittyvät kysymykset ovat pohjoisessa samanlaisia kuin etelässä, mutta mielenlaatu ja -maisema ovat erilaisia.
   Pohjoisen eläjät tietävät, mitä he ovat. Elämä kulkee pohjoisessa levollisemmin ja rauhallisemmin, Salmi toteaa.
   Helsingissä monet eivät kuulu kirkkoon. Ehkä juuri siksi Kallion seurakunta on ulospäin suuntautunut. Esimerkiksi seurakunnan tarjoamia harrastusmahdollisuuksia on runsaasti.
   Kalliossa toivotetaan kaikki tervetulleeksi seurakuntaan tavalla, ettei kenellekään tulee vaikutelmaa joutumisesta oudolle maaperälle.
   Silti kristillinen sanoma on mukana, jotta seurakuntalainen voi halutessaan tarttua siihen.
   – Eikä tätä viestiä laimenneta millään lailla, Salmi kertoo.
   Kallion seurakunta on suvaitsevainen, mikä pisti oululaisopiskelijan silmään ensimmäisenä.
   – Lähimmäisen rakkaus ei sisällä vain pelkkää erilaisuuden hyväksymistä vaan myös sen kunnioittamista ja tervetulleeksi toivottamista.
   Teija Salmen perheessä on entuudestaan yksi pappi, Oulussakin vaikuttanut Mikko Salmi, joka työskentelee tällä hetkellä Demokraatti-lehden päätoimittajana. Teija Salmi sanoo iloisesti, että pariskunta vaihtaa mahdollisesti ”läpsäisten” roolejaan. Vaimosta tulisi pappi ja mies profiloituisi enemmän lehtimiehenä.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 15/2016