Pentti Jokikokko esitteli Jäälin kappelissa vanhoja valokuvia Kiimingistä. Takarivissä oikealla Maija ja Pauli Runtti

Historia eläväksi

13.4.16

Jäälissä etsittiin vanhoista kuvista tuttuja kasvoja ja paikkoja

Kymmenkunta vuotta sitten Pentti Jokikokko kiersi pitkin Kiimingin kyliä niissä järjestetyissä valokuvailloissa.
   Kunnan ja seurakunnan luottamustehtävissä toiminut Jokikokko oli nimetty jäseneksi kunnan asettamaan toimikuntaan, jonka tehtävänä oli kerätä kuvia Kiimingin 150-vuotisjuhlakirjaan.
   Kuvia löytyi paljon, mutta suuressa osassa hyöty historiasta kiinnostuneille jäi vajaaksi. 
   – Ongelma oli usein se, että kuva on kyllä kirkas ja selkeä, mutta kellään ei ole tietoa, missä se on otettu ja ketä kuvassa on. Se on silloin aikanaan tuntunut kaikille niin selvältä, Jokikokko sanoo.
   Hän kannustaa kaikkia nykyvalokuvaajia kirjoittamaan kuvien taakse mistä ja miltä vuodelta kuva on. Siitä on suuri apu tuleville sukupolville.
   Tällä hetkellä Pentti Jokikokko toimii paikallishistoriaa vaalivan Kiiminki-Seuran puheenjohtajana.

Kunnioituksesta
menneitä sukupolvia kohtaan

Pieni osa kymmenen vuoden takaisesta kuvasadosta esiteltiin viime sunnuntaina Jäälin kappelissa.
   – Nämä noin kolmekymmentä kuvaa kunnioittavat menneiden sukupolvien työtä. Muistitieto katoaa, mutta kuvat jäävät ja niiden kautta historiaa saadaan eläväksi, Jokikokko totesi tilaisuuden aluksi.
   Jäälissä kuvia saapui katsomaan nelisenkymmentä henkeä. Jokikokko esitteli heille niin uittoporukoita, heinäntekijöitä, karjakkokoulun oppilaita kuin pihamaalla gramofonin tahdissa tanssaavia jääliläisiä.
   Näkyipä kuvissa myös ajan mukaisesti mustiin pukeutuneita rippikoululaisia ja pitkin pyssyin varustautuneita valkokaartilaisia kansalaissodan vuosilta.
   Useaan kuvaan löytyi myös uusia nimiä. Varsinkin Vilppoloita, Lehtoja ja Pekkaloita mainittiin useamman kerran.
   Uusien tietojen löytyminen ilahdutti Pentti Jokikokkoa. Hän kertoo, että kuvia esitellään pyydettäessä. Jääliin ne tulivat diakoniatyöntekijä Jaana Kontion pyynnöstä.
   Kiiminki-Seura ja kirjasto ovat järjestäneet kevään aikana Kerrontaa Kiimingistä -iltoja, joista viimeinen on vuorossa 11. toukokuuta. Silloin on Jokikokon vuoro kertoa tulvista Kiimingissä.

Sukututkimus on
salapoliisityötä

Kiimingin vanhoja kuvia saapuivat varta vasten katsomaan myös Pauli ja Maija Runtti. Oulussa asuva pariskunta on kiinnostunut sukututkimuksesta. He innostuivat mukaan nähtyään ilmoituksen Rauhan Tervehdyksessä.
   – Isäni Kalle oli kotoisin Huttukylältä, Runttilan talosta. Se on ollut aikanaan iso tila, Koitelinkoskikin on kuulunut sen tiluksiin, Pauli Runtti kertoo.
   – Oikeastaan sukunimeni pitäisi olla Kanniainen, mutta isän suku on vaihtanut sukunimen 1700-luvun lopulla tullessaan asumaan Runttilaan.
   Sukuhaarasta löytyy yhteys myös 1500-luvun lopulla vaikuttaneeseen sissipäällikköön Pekka Vesaiseen.
   Vesaisen jälkeläinen Marketta Vesa meni naimisiin Heikki Runtin kanssa 1790.
   Viimeisimmäksi pariskunta on selvittänyt Pauli Runtin äidinäidin Johanna Anttilan vaiheita, joista heillä ei ollut nimen lisäksi muuta tietoa kuin syntymä- ja kuolinaika.
   Muoniolaiset sukujuuret omaava Maija Runtti toteaakin, että maakunta-arkisto on tullut heille tutuksi. Pienillä paikkakunnilla paljon selviää myös kyselemällä, sillä ihmiset ja suvut tunnetaan.
   – Hautakivistäkin voi löytää monenlaista tietoa. Onhan se vähän sellaista salapoliisin hommaa, Maija Runtti naurahtaa.

ELSI SALOVAARA

Onko sinulla valokuvia, joista ei ole tietoja ylhäällä? Oletko kenties tietoisesti listannut vanhoihin ja uudempiinkin kuviin ylös tietoja? Jos sinulla on vanhoja valokuvia Kiimingin alueelta, niitä voi toimittaa Kiiminki-Seuran jäsenille. Myös muista paikallishistoriaa vaalivista yhdistyksistä ja sukuseuroista voi kysyä kiinnostusta kuvien lahjoittamiselle.
Kerro kokemuksistasi ja anna palautetta täällä

Artikkeli on osa lehteä 13/2016