Hyvään keskittyminen on ensimmäinen askel kohti onnellisuutta

27.4.16

Oululaisen Maikkulan yhtenäiskoulun 9-luokkalaiset miettivät selviytymiskeinoja syrjäytymiseen ja pahaan oloon. Ajatukset luettiin Karjasillan Elämä edessä -yhteisvastuuillassa.

Kaikilla on joskus vaikeaa. Tuntuu, että koko maailma kaatuu niskaan. Haluaa olla yksin, pitää pahan olon ja ajatukset itsellään.
   Sulkeutuminen ei kuitenkaan ole hyvä ajatus.Puhuminen auttaa. Jos on todella vaikeaa puhua ihmiselle, voi puhua vaikka koiralle tai kameralle. Kun mieltä painavan asian sanoo ääneen, se helpottaa oloa edes vähän.
   Vaikka haluaisi vain jäädä sängyn pohjalle makaamaan, kannattaa viettää aikaa ystävien kanssa.  Toisten ihmisten seura auttaa monessakin asiassa. Itsensä satuttaminen ei koskaan saisi olla ratkaisu.

****

Monet nuoret saattavat tuntea yksinäisyyttä. Paras tapa auttaa olisi, jos joku kysyisi: Miten menee? Onko kaikki hyvin?

****

Meidän mielemme saa helposti surulliseksi. Vähäpätöiseltä tuntuva sana tai teko voi vaikuttaa meihin negatiivisesti jopa loppuelämän.
   Itke ja pura pahaa oloa sinulle luontaisella tavalla.
   Etsi uusia ystäviä esimerkiksi harrastuksista. Jos tykkäät laulaa, laula niin kovaa kuin pystyt. Etsi itsellesi porukka, joka tykkää musiikista. Perustakaa bändi. Pidä mikistä tiukasti kiinni ja tee sitä mistä tykkäät.
   Juokse tai aloita vaikka nyrkkeily. Tai lähde pois, etsi näkymä, josta saat mielenrauhaa. Katso jättiläismäisiä vuoria ja ajattele, että nekin ovat selvinneet tuhansia vuosia.

****

Ihan sama onko ongelmasi iso tai pieni, kerro siitä ihan kenelle vaan luotettavalle ihmiselle.
  Koskaan ei kannata pitää sisällään mitään niin pahaa, että se tuhoaa mielesi tai saa vahingoittamaan itseä.
   Ja silloin kun joku haluaa auttaa, anna sen auttaa. Vaikka sun ongelma tai huoli olisi kuinka nolo, susta oikeesti välittävä ihminen ei ajattele sitä vaan haluaa auttaa.

****

Kun vaikeat ajat ja paha olo sattuvat omalle kohdalle, asiaa ei kannata jättää käsittelemättä. Aluksi on ihan hyvä itkeä ja surra. Puhuminen ja toisen ihmisen läsnäolo auttaa. Jos paha olo lisääntyy, siitä on hyvä puhua asiantuntijan kanssa.
   Elämä ei kuitenkaan kaadu, vaikeistakin ajoista pääsee yli. Parempi huominen tulee vielä vastaan.

****

Jos huomaat, että ystävälläsi ei ole kaikki hyvin, parhaita keinoja auttaa ovat lämmin halaus ja kuunteleva korva. Ystävien tehtävä on pysyä rinnalla niin hyvinä kuin huonoina hetkinä.

****

Musiikki on hyvä keino selviytyä. Voit löytää kappaleen, jonka sanat ovat kuin suoraan elämästäsi tai kappaleen, joka positiivisuudellaan antaa sinulle juuri ne kannustavat sanat, joita tarvitsit.

****

Positiivisiin asioihin keskittyminen kannattaa aina. Vaikka elämä ei todellakaan ole aina ruusuilla
tanssimista, lähes joka asiassa on positiivisiakin puolia. Niihin kannattaa keskittyä, se on ensimmäinen
askel kohti onnellisuutta.

****

Jos elämässä on vaikeaa tai on joutunut hankaluuksiin, ei kannata murehtia menneitä, vaan keskittyä tulevaan. Kavereistakin on suuri apu, koska hyvät kaverit auttavat alamäissä.

****

Kun horisontissa näkyy vain sumua, ja tuntuu, että kaikki ilo on kadonnut elämästä, miettii monesti voiko selviytyä. Kaikki ympärillä oleva on tummaa ja kylmää – kuin jää, jota ei saa rikottua pois tieltä.  Asioiden positiiviset puolet jäävät taka-alalle kun paha valtaa mielen.
   Kestämme asioita eri tavoin. Mikä toiselle on vähän, voi toiselle olla liikaa. Paha olo voi helpottaa puhumalla ystävälle tai tekemällä asioita, jota vievät ajatukset muualle.

****

Muista: ihan sama mitä on tapahtunut, saat apua kunhan vain pyydät ja haluat sitä. Kaikkeen saa apua!

****

Kaikilla on oikeus tuntea pahaa oloa, mutta sille ei saa antaa valtaa. Pahasta olosta selviytyminen on tärkeää.
   Itsensä vahingoittaminen ei ikinä ole ratkaisu henkisen pahan olon poistamiseksi. On olemassa paljon muita hyviä ratkaisuja.
   Ajatusten purkaminen helpottaa. Puhu jollekulle tai kirjoita ajatuksesi vaikka paperille.
   Tee asioita, jotka saavat ajatuksesi muualle.
   Hae apua. Ammattihenkilön kanssa puhuminen auttaa.
   Pura tunteitasi. Raivoa vaikka tyynyyn, hakkaa nyrkkeilysäkkiä tai muuta vastaavaa.

Artikkeli on osa lehteä 15/2016