Lakeuden väki sai kutsun kävelylle Kainuuseen

20.4.16

Limingan seurakuntatalossa järjestetään torstaina 28. huhtikuuta marssikurssi 15-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Tilaisuus liittyy Raatteen tiellä Suomussalmella 28. toukokuuta järjestettävään kävelyyn. Siihen on tarkoitus osallistua isommalla joukolla.

Limingan seurakunnan partion­ohjaaja Markku Korhonen, mitä marssikurssilla opetetaan ja mitä marssimisessa pitää harjoitella?

   – Kurssilla on aiheena marssimisen historia aina siitä lähtien, kun Israelin kansa vaelsi Egyptistä kohti luvattua maata. Käymme läpi marssimista eri aikakausilla. 
   Illassa käymme läpi jalkojen ja kehon hoito-ohjeita ennen kävelyä ja marssin aikana sekä ensiavun marssin aiheuttamiin vammoihin ja ongelmiin. 
   Puhumme myös pukeutumisesta ja varusteista sekä kävelytekniikasta.

Onko marssikurssissa kyse jollakin tapaa sotilaallisesta toiminnasta?
   – Marssikurssista on toki sotilaillekin hyötyä. Marssikunto on mielestäni yksi sotilaan tärkeimmistä ominaisuuksista. Marssi ei ole kuitenkaan sotilaiden yksinoikeus.
   Esimerkiksi Limingassa yläkouluikäiset partiolaiset kävelevät Rakkomarssissa 40, 50 tai 60 kilometriä. Sataan kilometriin saa kulua kaksi vuorokautta. 
   Raatteenmarssilla on mukana yhtä lailla vanhuksia kuin pieniä lapsia vaunuissa. 

Mitä juju porukalla kävelemisessä on?
   – Porukalla käveleminen kasvattaa yhteishenkeä. Pitkällä kävelyllä tulee puhuttua monenlaisia asioita.  Siinä saattaa moni ongelmakin ratketa. Kun yhdessä päästään maaliin ehkä rankankin matkan jälkeen, itsetunto ja kaverihenki kohoavat: vaikeudet on voitettu yhdessä. 
   Aamulla varhain on mukava lähteä liikkeelle kauniille reitille: vedät sieraimiin aamun raikasta ilmaa ja kävelet. Pikku reppu heiluu hartioilla ja tie vie.

Kävelemistä kutsutaan apostolinkyydiksi. Pyhiinvaeltajat kävelevät pitkiä matkoja. Onko käveleminen erityisen kristillistä?
– Käveleminen on terveellistä sekä ruumiille että sielulle.  Jos kävelet yksin ja samalla mietiskelet asioita, moni asia omasta elämästä ja uskon elämästä nousee mieleen.  Kävellessä niitä voi pohtia yksin tai kaverin kanssa.
   Kun kävelee Jumalan luomassa luonnossa, katselee ja kuuntelee sen kauneutta, väkisin tulee mieleen suuret ja tärkeät asiat. Jumala puhuu ja ihminen kuuntelee.

Vaatiiko toukokuun lopussa toteutettava noin 18 kilometrin kävely Raatteen tiellä erinomaista kuntoa vai voiko keskikuntoinenkin lähteä mukaan?
   – Aloitamme piakkoin kuukauden kestävän säännöllisen kävelyn. Raatteen marssille pitää harjoitella, kylmiltään ei kannata lähteä. Veteraanien perintöön kuuluu: kaveria ei jätetä.  Sitäkin tällä marssikurssilla opetellaan.
   Kävelemme matkan puoleen väliin kaikki yhdessä. Sen jälkeen porukka jaetaan kuntonsa mukaisiin ryhmiin, jotta kaikki saavat kulkea itselleen sopivassa joukossa.

Edellyttääkö pitkäkestoinen kävely jotain erityistä verrattuna esimerkiksi pitkiin juoksulenkkeihin?
– Pitkäkestoinen kävely vaatii ennakkovalmistelua esimerkiksi pukeutumisessa.  On osattava pukeutua oikein, jotta vaatteet eivät hankaa ja purista. Liian vanhoilla kengillä ei kävellä. Uusilla kengillä kävellään ennakkoon noin 100 kilometriä. Kävely aloitetaan rauhallisesti.  

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 14/2016