Mediamurros koskettaa

20.4.16

Rauhan Tervehdyksen tulevaisuutta selvitetään parhaillaan yhdessä tilaajaseurakuntien kanssa

Lokakuussa vuonna 1981 oululainen Pirjo Lehtiniemi kertoo Rauhan Tervehdyksessä viettävänsä lähivuodet mahdollisesti töissä Nepalissa. Suunnitelma ei ollut varma, mutta jos näin kävisi, maan köyhyyden ja kurjuuden näkeminen olisi hänelle uusi kokemus – sellainen, jota hän ei osaa edes kuvitella edeltä käsin.
   Lehtiniemi sanoo lehdessä harjoittelevansa luopumista: omaiset ja ystävät pitää jättää, kun työ kaukana kutsuu.
   Suomen Lähetysseuran lähetyskurssilla 1981 ollut Pirjo Lehtiniemi ei koskaan lähtenyt Nepaliin, vaan Etiopiaan. Hän oli siellä lähetystyössä lähes 30 vuotta.
   Ennen näkemätöntä köyhyyttä Lehtiniemi kyllä näki, vaikka maa vaihtui toiseksi.

Kuulutus kirkossa
oli ainoaa viestintää

Pirjo Lehtiniemi muistelee, ettei hän saanut Rauhan Tervehdystä Etiopiaan ensimmäisinä vuosina. Kun lehti alkoi tulla, se oli mieluista luettavaa.
   – Rauhan Tervehdys tuli perille viikon viiveellä. Lehdestä pystyin seuraamaan, mitä Oulussa tapahtui ja ennen muuta kotiseurakuntani Karjasillan asioita.
   Etiopiassa Lehtiniemen kotikirkko oli Hosainan kaupungissa. Lähetystyöntekijä nauraa ystävällisesti kysymykselle, oliko kirkolla siellä omaa seurakuntalehteä.
   – Sellaista ei tarvittu, sillä kaikki tulivat kirkkoon, jossa kuulutettiin viikon aikana tapahtuvat kokoontumiset. Muu viestintä ei ollut tarpeellista.

Mitä aiotte,
seurakunnat?

Rauhan Tervehdyksen hallitus lähetti viime viikolla 14 tilaajaseurakuntaan tiedustelun, jossa kysytään seurakuntien näkemyksiä muun muassa lehden ilmestymistiheydestä ensi vuonna. Kirjeessä on esillä myös jakelutapa. Tällä hetkellä Rauhan Tervehdys jaetaan ilmaisjakeluna. Ne, joilla postiluukussa on mainosjakelukielto, eivät saa lehteä.
   Toimituksen saaman palautteen perusteella tämä harmittaa isoa joukkoa kansalaisia, koska seurakuntalehteä pidetään jäsenetuna, vastikkeena kirkollisverolle.
   – Varsinkin Oulussa mainoskieltotalouksia on huomattava määrä, Rauhan Tervehdys ry:n hallituksen puheenjohtaja, lehden vt. päätoimittaja Hannu Ojalehto kertoo.
   Kysely lähetettiin tässä vaiheessa, koska seurakuntalehden kustannussopimus päättyy kuluvan vuoden lopussa.
   – Kyselyn taustalla on myös seurakuntien tiukka talous, ja sekin, että netti tuo uusia mahdollisuuksia seurakuntien viestintään,
   Rauhan Tervehdys ilmestyy tänä vuonna Oulun, Hailuodon, Kempeleen, Limingan, Lumijoen, Muhoksen, Siikalatvan ja Tyrnävän seurakunnissa.

Osoitteellinen jakelu
on kalliimpaa

Mikäli seurakunnat valitsevat osoitteettoman jakelun sijaan lehden osoitteellisena jakeluna, Ojalehdon mukaan se on teknisesti vaivaton vaihtoehto. Osoiterekisterin avulla lehtijaettaisiin jokaiseen talouteen, jossa on yksikin seurakunnan jäsen.
   – Valitettavasti osoitteellinen jakelu on ilmaisjakelua huomattavasti kalliimpi.
   Vaikka yli satavuotiaan lehden tulevaisuutta ratkotaan parhaillaan seurakunnissa, Ojalehto vakuuttaa, että lehti ilmestyy ensi vuonnakin.
   – Toivottavasti se kolahtaa mahdollisimman monen postiluukusta.
   Rauhan Tervehdys perustettiin vuonna 1907. Se ilmestyi alun perin hartauslehtenä. Uutisia ryhdyttiin julkaisemaan vuonna 1917.
   ”Tärskäys” on yksi Suomen vanhimmista seurakunnan tiedotuslehdistä.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 14/2016