Musiikki on seurakuntatyön tukijalka

27.4.16

Seurakuntatilaisuus, josta puuttuu tyystin musiikki, on melkoinen harvinaisuus. Jos ei muuta niin lauletaan yhdessä virsi tai hengellinen laulu.
    Virsi on seurakunnissa musiikin kivijalka, mutta varsinainen musiikkitoiminta pitää sisällään monin verroin enemmän. Silloin tulevat kuvaan mukaan kuorot, orkesterit, laulu- ja soitinyhtyeet, lauluryhmät, nuorisobändit, musiikkileikkikoulut.
    Musiikki luo jumalanpalvelukseen juhlan tunnun. Oulussa on toteutettu muun muassa barokki- ja kelttimessua, afrikkalaisista ja suomalaista messua, rock-messuakin, joissa juuri musiikki on keskeisesti esillä. Niissä on saatu makustella hyvin erilaisia jumalanpalvelusmusiikin tyylejä.
    Kanttorit ovat monitaitoisia musiikin ammattilaisia. Heidän tehtävänsä on kehittää ja johtaa seurakunnan musiikkityötä. Siinä korostuu monitasoisen yhteistyön merkitys.
    Oulun seudulla kanttorit, muut musiikin ammattilaiset ja musiikinharrastajat ovat yhdistäneet onnistuneesti voimavarojaan. Niinpä täällä esitetään vuosittain muun muassa useita klassisia kirkkomusiikin suurteoksia. Seurakuntien musiikkityö kukoistaa.
     Eri tahot pyytävät kirkkoja konserttien ja musiikkitilaisuuksien pitopaikaksi. Kun ohjelmisto on kirkkotilaan sopiva ja tilaisuus järjestetään hyvässä yhteisymmärryksessä, se on omiaan vahvistamaan seurakunnan myönteistä julkisuuskuvaa.
    Seurakuntien omissa kuoroissa ja musiikkiryhmissä toimii suuri vapaaehtoisten joukko. Monet heistä tekevät niissä kymmeniä vuosia kestävän ”uran”. Luottamushenkilöillä ja johtavilla viranhaltijoilla on vastuu, että heidän työpanostaan arvostetaan.
    Musiikkityölle on turvattava seurakunnissa riittävät toimintaresurssit. Jos työala kuihtuu, sen mukana menetetään paljon.

HANNU OJALEHTO

Artikkeli on osa lehteä 15/2016