Putaan Marttojen Anni Jämsä

Ruoka tuo ihmiset yhteen

7.4.16

Aamupuuroakatemiassa jaetaan aamiaista ja elämänkokemuksia

Haukiputaan seurakunnassa viikoittainen aamupuurojakelu muuttui vuoden alussa Aamupuuroakatemiaksi.
    Aamiaisen lisäksi on tarjolla mahdollisuus keskustella elämän eri aihealueista.
   Puurotarjoilusta huolehtivat Putaan Martat ja päivän aiheeseen johdattelevat vaihtuvat alustajat.
   – Ruoka tuo ihmiset yhteen. Toivomme ihmisten jakavan omia elämänkokemuksiaan, elämänviisauksiaan sekä selviytymiskeinojaan elämässä, luonnehtii Haukiputaan seurakunnan diakoniatyöntekijä Johanna Kerola.
   Aamupuuroakatemiaan ovat kaikki tervetulleita.

Ylijäämäruoan jakelu
vaihtui keskusteluun

Alun perin aamupuurotoiminta aloitettiin vuosi sitten tammikuussa. Ajatuksena oli tarjota toimintaa kaikille, joilla on mahdollisuus kokoontua maanantai-aamuisin puuron ääressä.
   – Alkuun osallistujia oli kymmenkunta, mutta myöhemmin osallistujia on ollut toisinaan jopa viisikymmentä, Kerola kertoo.
   Aamupuuron yhteydessä jaettiin kauppojen ylijäämäruokaa.
   Seurakunnassa heräsi kuitenkin huoli, ettei ruoka-apu tavoita sitä eniten tarvitsevia. Siksi ylijäämäruoan jakamisesta luovuttiin tämän vuoden alussa.
   – Tällä hetkellä Haukiputaan seurakunnan diakoniatyö kartoittaa asiakkaistaan kotitaloudet, jotka tarvitsevat ruoka-apua. Näin ylimääräruokaa saavat myös ne, jotka eivät pääse hakemaan sitä jakeluaikoina.

Aiheita parisuhteesta
itsetuntoon

Ylijäämäruoan jakelun loputtua aamupuurolla panostetaan keskusteluun.
   – Köyhyys voi olla myös yksinäisyyttä ja kontaktien puutetta, jolloin ihminen kaipaa elämälleen sisältöä. Aamupuuroakatemiassa tämä kaikki on pyritty ottamaan huomioon, Johanna Kerola pohtii.
   Osallistujat voivat toivoa keskustelujen aiheita. Alkuvuonna keskusteluja on käyty muun muassa itsetunnosta ja myönteisestä ajattelusta sekä vapaaehtoistyöstä. Keväällä osallistujien kanssa on tarkoitus puhua vielä ainakin ensiavusta, mielenterveydestä sekä isovanhemmuudesta.
    Kevätkauden päättää yhteinen retki Kiimingissä sijaitsevaan leirikeskus Suvelaan.
   Alusta asti aamupuuron tarjoilut ovat olleet paikallisten marttojen käsissä. Martat myös osallistuvat  Aamupuuroakatemian suunnitteluun ja kehittämiseen.
   Syksyllä martat vetivät aamupuurolle osallistuville ruokakurssin, josta tullut palaute oli positiivista. Tarkoitus on myös jatkossa toteuttaa samanlaista toimintaa.

PÄIVI KLASILA, KAISA LEHTINIEMI,
MERJA LIIKANEN, SENNI SAVOLAINEN

Kirjoittajat ovat Oulun Diakonia-
ammattikorkeakoulun opiskelijoita.

Anna palautetta jutusta täällä


Oulunsalossa aamupuuro maistuu erityisesti miehille

Maaliskuun alusta lähtien Oulunsalon seurakunnan Pysäkillä on keitetty tiistaiaamuisin iso kattilallinen puuroa. Ensimmäinen kuukausi on osoittanut, että Diakonian aamupuurolle on selkeä tarve. 
   – Ajattelimme alkuun, että olisi hienoa, jos saisimme muutamia kävijöitä. Ensimmäisten kertojen jälkeen kävijämäärä sitten pompsahti, Oulunsalon seurakunnan diakonissa Riitta Markus-Wikstedt kertoo.
   Kävijöitä on ollut parhaimmillaan yli kaksikymmentä. Suurin osa on yksineläviä pienituloisia miehiä, mutta naisten määrä on lisääntynyt koko ajan.
   – Yksinäisyys on ihan yhtä hyvä syy tulla puurolle kuin taloudellinen puute, Markus-Wikstedt painottaa. 
   Monet kävijät tulevat tapaamaan tuttuja puuron ja tuoreiden sämpylöiden äärelle. Koska keittiöön on saatu avuksi vapaaehtoisia, molemmat diakonissat ehtivät olla juttuseurana.
   – Moni syöjistä on sellainen, joka ei muutoin seurakunnan tilaisuuksissa käy, joten on hyvä tulla tutuksi.
   Diakonian aamupuuro on tarjolla Pysäkillä (Kauppiaantie 5) tiistaisin kello 9–10. Oulunsalossa tarjotaan lisäksi Toimitalossa kokoontuvan seurakuntakerhon yhteydessä kerran kuussa arkilounas, jonne tervetulleita ovat muutkin kuin kerholaiset. Hinta on 6 euroa, johon sisältyy ruoka, jälkiruoka, kahvi ja leivonnainen. Seuraava arkilounas on 28. huhtikuuta.

ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 12/2016