Edessä muutto Ouluun

17.5.16

Kuukausi sitten romanialaisen Bobi Ballan elämä otti uuden suunnan. Tuolloin 23-vuotias Balla kävi pääsykokeissa Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa.
   Viikon päästä tuli tieto pääsystä kansainvälisen opettajankoulutuksen maisteriohjelmaan.
   Heti pääsykokeisiin kuuluneen haastattelun jälkeen hän oli varovaisen luottavainen.
   – Haastattelijat kiittelivät sitä, että olin itse tullut paikan päälle. Se osoitti kuulemma motivaatiota, Bobi Balla kertoo.
   Opiskelut alkavat elokuussa. Edessä on siis muutto ulkomaille. Suomi ei ole Bobi Ballalle entuudestaan tuntematon maa, sillä hän on ehtinyt olla vuoden vaihto-oppilaana Helsingissä. Kotimaassaan Balla on opiskellut kasvatustiedettä, ja kesällä hän saa käteensä kandidaatin paperit.
   Ensikosketuksen suomalaisiin Balla sai jo lapsena, sillä hän asui Romaniassa orpokodissa, jota suomalainen Patmos Lähetyssäätiö tukee.
   – Tapasin Bobin ensi kerran, kun hän oli 7-vuotias, kertoo säätiön työntekijänä tuolloin toiminut Juhani Säilä.
   Vantaalla asuva Säilä oli Bobi Ballan mukana Oulussa. Heidän yhteytensä on säilynyt, vaikka Säilä jäi eläkkeelle pari vuotta sitten. 
   Balla on pärjännyt elämässä hienosti, vaikka lähtökohdat olivat heikot. Siitä on Säilän mukaan kiittäminen uskonsisarta, joka adoptoi pojan.
   Kun Bobi Balla valmistuu, häntä odottaa kotimaassaan työpaikka opettajana Tincassa sijaitsevassa mustalaiskylässä. Patmos Lähetyssäätiö tukee siellä sijaitsevan parinsadan oppilaan koulun toimintaa. Sitä ennen kutsuu Oulu.

ELSI SALOVAARA

Anna palautetta jutusta täällä

VINKKI: Voit jakaa jutun sosiaalisessa mediassa kopioimalla jutun osoitteen ja liittämällä sen esimerkiksi Facebookissa tilapäivitykseesi, jolloin linkki syntyy automaattisesti. Sen jälkeen osoitetekstin voi pyyhkiä pois, ja kirjoittaa oman tilapäivityksen.

Artikkeli on osa lehteä 17/2016