Ekaluokkalaisia siunataan sekä keväällä että syksyllä

16.5.16

Monissa Oulun seurakunnissa koulunsa aloittavien siunaamiset on pidetty keväällä. Tänä vuonna ne on siirretty koulujen alkamisviikolle.
   – Koulutielle siunaaminen konkretisoituu lapselle paremmin, kun se on ajallisesti kytköksissä koulujen alkuun, perustelee Karjasillan kirkkoherra Juhani Lavanko muutosta.
   Oulussa vain Oulujoen seurakunnassa kouluun lähtevät siunataan jo keväällä päiväkodeissa sekä sunnuntaina 15.5. Hintan seurakuntatalolla.
   Siikalatvan seurakunnassa siirryttiin vuosi sitten yhteiseen käytäntöön, jossa siunaaminen on syksyn koulukirkossa. 
   – Jokaisessa viidessä kappelissa on oma tilaisuus. Siunaaminen on sisällytetty koululaisjumalanpalvelukseen, sanoo lastenohjaaja Johanna Hietala.
   Kempeleessä kouluun lähtevien siunaus on jumalanpalveluksen yhteydessä 7. elokuuta. Samalla vietetään myös perheiden sunnuntaita.
   Muhoksella Taivaan Isän turvaa ja huolenpitoa koulutielle sekä koko elämän tielle pyydetään kirkkohetkessä 8. elokuuta.
   Tyrnävällä koulut alkavat 11. elokuuta ja kouluun lähtevät siunataan edellisenä iltana.
   – Siunaaminen on pidetty elokuussa reilun viiden vuoden ajan. Mielestäni syksyn tilaisuus tavoittaa paremmin kouluun lähtevät ja heidän perheensä. Ja onhan tilaisuus jotenkin käsin kosketeltavan konkreettinen, kun koulu alkaa seuraavana päivänä, sanoo lastenohjaaja Minna Matinlauri.
   Lumijoella ekaluokkalaiset siunataan ekaluokkalaisten kirkkohetkessä, samassa yhteydessä kun ekaluokkalaiset tutustuvat kirkkoon opettajan johdolla.
   Limingassa kouluun lähtevät siunattiin maanantaina Tupoksessa ja tiistaina kirkonkylällä.
   Lasten koulun alkamiseen liittyviä huolia, pelkoja, iloja ja kiitoksen aiheita koottiin esirukoukseksi, jonka esikoulun opettajat lukivat.
   Eskarin opettajat olivat myös siunaamassa lapsia papin ja lastenohjaajan ja perheen rinnalla.
   – On hienoa, että oma eskariopettaja on saattelemassa lasta kouluteille, iloitsee seurakuntapastori Marja-Liisa Hautamäki.

MINNA KOLISTAJA

Onko perinne koulutielle siunaamisesta tuttu?
Kerro kokemuksistasi ja anna palautetta täällä

VINKKI: Voit jakaa jutun sosiaalisessa mediassa kopioimalla jutun osoitteen ja liittämällä sen esimerkiksi Facebookissa tilapäivitykseesi, jolloin linkki syntyy automaattisesti. Sen jälkeen osoitetekstin voi pyyhkiä pois, ja kirjoittaa oman tilapäivityksen.

Artikkeli on osa lehteä 17/2016