Harvinainen palvelu tuli Oulunsalossa tarpeeseen

3.5.16

Viime vuoden loppupuolella oulunsalolaiselle Heli Impolalle tuli flunssa, joka muuttui vauhdilla rajuksi poskiontelotulehdukseksi. Tauti ei taittunut, vaikka lääkäri määräsi antibioottikuurin – lopulta useammankin. 
   Joulukuu kului sairastellessa, ja pienen Hilla-tyttären äiti alkoi väsähtää. Pahimmillaan sairastelu vei voimat niin vähiin, että pienen lapsen pukeminen ulos alkoi tuntua ylivoimaiselta.
   – Istuessa meinasin nukahtaa paikoilleni, Heli Impola muistelee.
   Neuvolassa terveydenhoitaja otti äidin uupumuksen puheeksi: onko kaikki hyvin, näytät väsyneeltä?
   Neuvolassa osattiin kertoa, että lapsiperheet voivat pyytää Oulunsalon seurakunnan Följy-palvelusta apua arjesta selviytymiseen.
   Impolalle kynnys soittaa seurakuntaan ei ollut korkea. Lastenohjaajat olivat tuttuja niin vauva- kuin perhekerhosta.

Nopea apu ehkäisi
tilanteen pahentumisen

Impolan perheen kotiin tuli seurakunnasta käymään lastenohjaaja Susanna Kairamo, Följyn päätoiminen työntekijä. Hän luki Hillalle satuja, jotta äiti saattoi laittaa vähin erin kotia kuntoon.
   Kairamo kävi useamman kerran Hillan seurana mutta helmikuun jälkeen käynnit loppuivat. Sitkeä tulehdus parani lopulta ja äidille alkoi tulla lisää voimia. Seinät eivät tuntuneet kaatuvan enää päälle.
   – Nyt olo on jo erilainen, ihan jees -tunnelma itsellä, Impola kuvailee.
   Hän kertoo, että seurakunnan ripeä apu tilanteeseen oli tervetullut, vaikka palvelutarpeen kartoittamisen jälkeen tukea tuli myös kunnasta.
   – Soitto Följyyn oli yksikertaisempaa kuin avun saaminen kaupungilta, siellä on hurjasti byrokratiaa. Seurakunnan tuessa on kyse matalan kynnyksen palvelusta.
   Heli Impola näkee Följyn arvon ennen muuta siinä, että nopeasti saatu tuki estää usein kaaoksen syvenemisen.
   Oulunsalon seurakunnan lastenohjaajat Susanna Kairamo ja Heidi Lampela toteavat saman.
   – Kun tukea saa pikaisesti, voi olla, että niin kutsuttuja järeämpiä keinoja tilanteen eteen ei edes tarvita, Lampela toteaa.

Palvelua on
jouduttu rajaamaan

Följy on toiminut Oulunsalossa parisen vuotta. Välillä yhteydenottoja on ollut niin runsaasti, että kaikkeen tarpeeseen ei ole pystytty vastaamaan. Useimmiten käynti kotona järjestyy viikon sisällä, tarpeen vaatiessa jo seuraavana päivänä.
   Palvelun kysynnän lisääntyessä toiminnassa on tehty hienosäätöä, Lampela kertoo.
   – Saman perheen luona käymme vain kerran viikossa ja 2,5 tuntia kerrallaan.
   Seurakunnan tuki perheille on usein lasten kanssa olemista. Kun vanhemmalla on vaikkapa lääkäriaika eikä lapselle löydy muutoin hoitajaa, följyläinen voi tulla avuksi.
   Oulunsalossa asuu paljon perheitä, jotka ovat muuttaneet paikkakunnalle muualta. Tämä tarkoittaa usein sitä, että tukiverkko kriisitilanteessa voi puuttua.
   – Monet isät tekevät pitkiä työpäiviä ja äidit ovat lasten kanssa. Tällainen todellisuus tulee kodeissa vastaan, Lampela ja Kairamo sanovat.

Keskustelutuokio
on hyvää apua

Oulunsalossa on runsaasti isoja perheitä, mutta lastenohjaajat toteavat, että avuntarvetta ei ole yksin heillä. Myös yhden tai kahden lapsen perheessä voidaan tarvita tukea jaksamiseen.
   Lastenohjaajat ovat huomanneet, että usein parasta apua on ollut tilaisuus keskustella kodin ulkopuolisen ihmisen kanssa. Keittiönpöydän ääressä on voitu selvittää, mistä kodin tilanteeseen olisi saatavissa lisäapua.
   Seurakunta ja kunta tekevät Oulunsalossa yhteistyötä perheiden hyväksi. Seurakunnassa nähdään, että kanssakäyminen voisi olla nykyistä tiiviimpää.
   Diakoniatoimistosta saattaa lähteä työntekijä lastenohjaajan mukaan kotiin, mikäli perheestä on siihen lupa.
   Oulunsalossa Följyyn ollaan tyytyväisiä, mutta seurakunnan työmuotona vastaavanlainen toiminta on harvinaista.
   Kirkon varhaiskasvatuksen asiantuntija Raija Ojell soisi perheille suunnatun avun kasvavan, mutta korostaa, että Följyn tapaista työtä on hyvä tehdä yhteistyössä kunnan kanssa.
   – Kirkon työhön kuuluu muuntautumiskyky. Jos perheet tarvitsevat kotiin tulevaa tukea, miksi sitä ei seurakunnasta tarjottaisi.
   
RIITTA HIRVONEN 

Artikkeli on osa lehteä 16/2016