Juhla syntyy ilman suursiivoustakin

16.5.16

Kolmen viikon kuluttua monessa perheessä juhlitaan ylioppilasjuhlia ja valmistujaisia. Heti perään alkaa rippikoulusesonki.
   Lukuisia perhejuhlia järjestänyt oulunsalolainen martta-aktiivi Päivi Kyllönen neuvoo juhlia järjestäviä muistamaan realiteetit ja pyytämään apujoukkoja.

OLE REALISTI. Jokaisen juhlia järjestävän on mietittävä alkajaisiksi, mihin taidot, aika ja rahat riittävät.
Juhlajärjestelyissä ei tarvitse kurkotella kohtuuttomia – kätevä emäntä menee joskus sieltä, missä aita on matalin!

UNOHDA SUURSIIVOUS. Juhlissa riittää järjestelmistä, joten turhasta ei kannata stressata. Älä murehdi, jos kaikki astiat eivät ole samaa sarjaa. Älä ajoita suursiivousta juuri juhlien alle. Eivät ihmiset mene tekemään juhlakotiin tupatarkastusta – he menevät kohtaamaan ihmisiä ja nauttimaan tarjoomuksista.
   Elämä järjestää kyllä jokaiselle meistä surujuhlia. Siksi juhlia kannattaa järjestää myös niin, että voidaan kokoontua yhteen iloistenkin asioiden merkeissä.

PYYDÄ APUA. Monesti äiti on se, joka laittaa juhlia yötä myöten ennakkoon ja vielä juhlapäivänäkin huolehtii kaikesta niin, ettei kenties ehdi kaikille vieraille edes päivää sanoa puuhastelunsa keskeltä.
   Kannattaa miettiä työnjako sekä keinot, joilla kaikki juhlan sankarin läheiset voivat osallistua juhlaan. Lähipiirissä on todennäköisesti ihmisiä, joita voi pyytää avuksi. Pyydä apua, mutta sovi siitä selkeästi ennakkoon. Ei ole reilua ojentaa vieraaksi tulevalle ovella esiliinaa kouraan ja ohjata keittiöön.
   Voisimme myös itse kukin opetella avun tarjoamisen kulttuuria. Itselläni on tapana kysyä, voinko tuoda tilaisuuteen vaikka pikkuleipiä. Jos kummit ja mummit haluavat auttaa, juhlapöytään kertyy jo mukavasti tarjottavaa.

HUOMIOI SANKARI. Muista kysyä juhlan keskipisteeltä, mistä hän pitää ja mitä toivoo. Esimerkiksi ripille pääsevä nuori ei välttämättä arvosta perinteistä karjalanpaistia tai lohikeittoa vaan tarjottava voisi olla vaikka pizzaa tai salaattia.

PITÄYDY TUTUSSA.
Tarjottavia ei todellakaan ole pakko leipoa ja valmistaa kaikkea itse.
   Jos päädyt leipomaan, pitäydy tutuissa resepteissä tai ainakin kokeile leipoa uudella ohjeella ennen juhlaa. Silloin ei tarvitse jännittää, miten leipomus onnistuu tärkeällä hetkellä.
   Hyödynnä tarjoilussa perheen tai suvun traditiot. Jos juhlissa on tapana tarjota aina kampanisuja, lusikkaleipiä tai tiettyä kakkua, tarjotkaa nytkin. Omia juhlaperinteitä kannattaa vaalia – ja luoda.

MINNA KOLISTAJA

Onko edessäsi kesäjuhlat? Millaisia valmisteluja teillä on tehty? Olisiko sinulla antaa vielä jokin vinkki juhlia järjestävälle?
Kerro kokemuksesi ja anna palautetta täällä

VINKKI: Voit jakaa jutun sosiaalisessa mediassa kopioimalla jutun osoitteen ja liittämällä sen esimerkiksi Facebookissa tilapäivitykseesi, jolloin linkki syntyy automaattisesti. Sen jälkeen osoitetekstin voi pyyhkiä pois, ja kirjoittaa oman tilapäivityksen.

Artikkeli on osa lehteä 17/2016