Liikutus ei pilaa juhlahetken puhetta, sanoo viestinnän ammattilainen
Hyvän tilannepuheen ei tarvitse kestää viittä minuuttia pidempään.
Kirjallista ja suullista viestintää Oulun yliopistossa opettava Outi Mikkola opastaa valmistautumaan puheen pitoon ennakkoon.
– Aloitus ja lopetus ovat tärkeitä. Hyvällä aloituksella puhuja saa kuulijat puolelleen ja lopetus jää päällimmäiseksi mieleen.
Valmistujaisissa, rippijuhlissa, häissä sekä syntymäpäivillä puheen tärkein tehtävä on luoda iloista, lämminhenkistä tunnelmaa.
– Omien tunteiden näyttämistä kammotaan turhaan. ”Voi kun ei pääsisi itku!” Tätä moni pelkää ennakkoon. Ihan turhaan: liikutuksen tunteita saa tulla. Nehän vain osoittavat, että puhe on aito.
Puheen pitämistä juhlassa Mikkola kehottaa ajattelemaan oikeutena ja ilona, ei pakkona.
Tarkista kesto
etukäteen
Harjaantunut puhuja voi pitää tilannepuheen spontaanisti, ilman etukäteisvalmistelua. Kokemattomampi puheen pitäjä laatii tukisanalistan, josta saa tukea tarvittaessa.
Mikkolan mielestä puhetta ei kannata kirjoittaa ennakkoon sanasta sanaan. Lopputuloksesta tulee helposti paperinmakuinen. Myös katsekontakti yleisöön kärsii, kun kuulijat näkevät puhujasta vain jakauksen.
Etukäteen valmistautuminen auttaa myös hahmottamaan, kuinka paljon asiaa mahtuu viiteen minuuttiin.
– Puhe kannattaa pitää napakkana. Juhlan luonteesta riippuen tilaisuudessa saattaa olla useita puheenvuoron käyttäjiä. Jos kymmenkunta ihmistä pitää pitkän puheen, siinä se ilta jo menikin.
– Ihmiset haluavat juhlia, eivät kuunnella pelkästään puheita, Mikkola muistuttaa.
Harjoittelemalla
jännitys pienenee
Puhetta kannattaa harjoitella koeyleisön edessä. Se pienentää jännitystä – ja parhaassa tapauksessa koekuulijoilta saa arvokkaita vinkkejä puheen sisällöstä tai rakenteesta.
Ihanteellista on, jos puhe on puhujansa oloinen. Yhdelle sopii virallisempi tyylilaji, toiselle vapaamuotoisempi.
– Huumoria kannattaa käyttää, mutta vain jos se sopii puhujan persoonaan. Väkisin ei Pikku-Kalle -vitsejä kannata opetella, jos se ei ole itselle luontevaa.
Huumori puheessa vaatii puhujalta harkintaa. Huumorin pitää olla sellaista, joka ilahduttaa kaikkia. Juhlaväelle ei kannata raportoida humoristisista sattumuksista, jotka juhlan päähenkilön kannalta ovat jälkikäteen ajateltuna yksinomaan nolostuttavia.
Yksi juhlapuheen rakentamisen perusohjeista on, että puhuja ei tuo koko ajan esiin itseään.
– Puheeseen voi toki sisältyä jokin yhteinen muisto, joka liittää puhujan juhlan päähenkilöön. Muutoin puhujan tulee häivyttää itsensä puheesta.
Lausua ja
laulaakin voi
– Ihan hyviä vaihtoehtoja perinteiselle puheelle ovat lausuminen ja laulaminen, mikäli puheen pito ei tunnu luontevalta, Mikkola sanoo.
Juhlatilaisuuksissa on usein myös perinteisiä roolituksia, joita Mikkolan mielestä voi aivan hyvin murtaa. Esimerkiksi hääjuhlissa puheen voi pitää lähipiiristä joku muukin kuin morsiamen isä.
– Puheenvuoron voi myös käyttää porukalla. Esimerkiksi bestmanin puheenvuoron sijaan pari–kolme ystävää voi yhdessä nousta lausumaan muutaman sanan hääparille.
MINNA KOLISTAJA