Pyhä Henki on arkisia asioita

16.5.16

Olli Valtosen mukaan Jumalan luomistyö näkyy positiivisissa tunteissa

Pyhän Hengen työ ei välttämättä ole hurmoskokemuksia, salaperäistä kielillä puhumista tai sairaiden parantamista.
   Näin viestittää HelsinkiMission toiminnanjohtaja, pastori Olli Valtonen, joka ei mystifioi Pyhää Henkeä. 
   Valtonen kertoo Harvardin professorista, aivotutkijasta, joka pohti, miksi ihmiskunta ei tuhoutunut, vaikka oli savannin heikoin ja hitain laji.
   – Meitä pyydystettiin. Emme olleet pyytäjiä vaan pyydystettäviä. Tutkijan mielestä meidät pelasti se, että aivomme alkoivat tuottaa tunteita, jotka ruokkivat yhteisöllisyyttä. Kun opimme liittoutumaan ja olemaan yhdessä, meistä tuli vahvoja.
   Toiminnanjohtaja puhuu savanneilla kehittyneistä positiivisista emootioista eli tunteista, jotka ovat ”aivoihimme johdatettuja”.
   – Kutsun tätä Jumalan luomistyöksi.
   Näihin emootioihin kuuluvat usko eli luottamus, toivo, rakkaus, myötätunto, kiitollisuus, anteeksiantaminen, ilo ja kunnioitus. Niiden kautta Pyhä Henki puhuu meille.

Henki puhuu
yhteisössä

Pastori korostaa ihmissuvun kollektiivisuutta eli yhteisöllisyyttä, jonka kautta Pyhä Henki toimii.
   – Liitän Pyhän Hengen helluntaina syntyneeseen kirkkoon ja siihen, että monet asiat tapahtuvat tämän yhteisön kautta.
   – Pohdimme ja mietimme asioita ja jossain vaiheessa seuraa muutos. Ajattelemme joskus Pyhää Henkeä liian konkreettisesti. Uskon, että Pyhä Henki puhuu kulttuurin suurina murrosaikoina viemällä meitä eteenpäin niin, että emme edes huomaa, että meitä talutetaan.
   – Voisiko ajatella, että Pyhä Henki antaa kullekin ajalle tarvittavan viisauden? Sitä voisi kutsua myös johdatukseksi, Valtonen pohtii.

Elämme
murrosaikaa

Nykyään eletään suurta kulttuurin muutosta, jossa on ratkaistavana monia kiperiä kysymyksiä. Yksi niistä on ollut naispappeus.
   – Nyt kysymyksenä on avioliittolaki.  Uskon, että Pyhä Henki johtaa meidät totuuteen. Siinä uskovaisilla on miettimistä, jos kehitys johtaa siihen, että on mahdollista vihkiä avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja.
   – Entäpä jos Pyhä Henki on tässäkin tekemässä työtään, Valtonen kysyy.
   Hänen mukaansa kyseessä voi olla samanlainen askel eteenpäin kuin silloin, kun orjuus lakkautettiin.

Disperiini on
Pyhän lääke

Pyhä Henki toimii myös sielunhoidossa, mutta ei välttämättä kuin ihme. Pastori ei usko, että rukous tuo rikkonäiseen hampaaseen ristinmuotoisen paikan. Yhtälailla sielun haavat eivät umpeudu rukouksella.  Tarvitaan terapiaa, joka on Valtosen mukaan Pyhän Hengen työtä.
   – Pyhä Henki parantaa käyttämällä lääketiedettä, mutta myös silloin, kun rukoilemme, voi tapahtua ihmeitä. Ehkä olisi kuitenkin parasta ottaa disperiini ja rukoilla, kun päätä särkee.
   Valtosen mukaan Pyhä Henki varoittaa, kun toimitaan epäoikeudenmukaisesti. Vanhan testamentin profeetat soimivat kansaa, kun heikompia, leskiä ja orpoja, sorrettiin.
    – Pyhä Henki toimii muuallakin kuin kirkon sisällä, kirkolliskokouksessa. Kun parlamenteissa tehdään oikeudenmukaisia lakeja, voidaan sitä ajatella Pyhän Hengen työnä.

Pyhä Henki
ei katso uskontoa

Valtosen mielestä Pyhä Henki vaikuttaa toisuskoisissakin. Hän muistuttaa aivoihimme johdetuista uskosta, toivosta ja rakkaudesta ja muista emootioista.
   – Nämä kaikki ovat ihmisessä olemassa, mutta kun hän antaa elämänsä Jumalan käsiin ja tulee Jeesuksen seuraajaksi, kaikki se mikä on hänen sisällään, aktivoituu aivan eri tavalla.
   Valtonen pohtii, pelastuvatko kaikki ihmiset Pyhän Hengen työn vuoksi.
   – Tiedän, että ihmiset hermostuvat hirveästi, jos sanon toivovani kaikkien pelastuvan. Minulle tulee monesti tunne, että ne kristityt, jotka hermostuvat, itse asiassa toivovat, että kaikki eivät pelastuisi.
   Valtonen on vakuuttunut, että helvetti on olemassa, mutta se on maan päällä. Hän arvelee, että taivaskin on maan päällä, mutta myös tuonpuoleisessa.
   Ja lopuksi.
   – Olen puhunut tässä haastattelussa rationaalisesti, mutta uskon, että pohjiltamme olemme Pyhässä Hengen yhteydessä tekemisissä salaisuuden kanssa. Se ehkä tekee jokaisesta ihmisestä mystikon. Emme tiedä kaikkea.

PEKKA HELIN

Mitä mieltä olet Olli Valtosen ajatuksista?
Kommentoi ja anna palautetta täällä

VINKKI: Voit jakaa jutun sosiaalisessa mediassa kopioimalla jutun osoitteen ja liittämällä sen esimerkiksi Facebookissa tilapäivitykseesi, jolloin linkki syntyy automaattisesti. Sen jälkeen osoitetekstin voi pyyhkiä pois, ja kirjoittaa oman tilapäivityksen.

Artikkeli on osa lehteä 17/2016