Ynniläiset järjestivät Oulussa niin kutsuttua lankkipoikatoimintaa vuosina 1986–1987. Kenkien kiillotus oli poikien keino tienata omaa rahaa.

Ynni on muutakin kuin koripalloa

3.5.16

Oulun nuorten miesten kristillinen yhdistys perustettiin vuonna 1896 turvaksi miehille, jotka kohtaavat kaupungissa monenlaisia vaaroja. Perustamisesta on kulunut keväällä 120 vuotta.
   Mutta mihin kristillistä miesliikettä tarvitaan maallistuneessa Suomessa?
   Ynniä ja koko NMKY-liikettä tarvitaan yhä enemmän tukemaan erityisesti lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä, Oulun yhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Mettovaara muistuttaa.
   Järjestön tavoite on kehittää jäseniä niin hengellisesti, henkisesti kuin fyysisesti. Tavoite on ekumeenista nuorisotyötä tekevän kansainvälisen NMKY-liikkeen asettama. 
   Moni tuntee Oulun Ynnin urheiluseurana, jossa harrastetaan muun muassa koripalloa. Ynniin kuuluvat lisäksi Pohjan Veikot -partiolippukunta ja kolme kuoroa, ONMKY:n Mieslaulajat, Ynnin Pojat ja nuorisokuoro Fröökynät. Myös puhallinyhtye Vaskiveikot on Ynnin toimintaa.
   Mettovaara kertoo, että Ynni ei kilpaile seurakuntien ja hengellisten järjestöjen kanssa.
   – Me keskitymme toiminnallisuuteen. Kristillisyys näkyy arvomaailmassamme. Toivoisin, että se näkyy jokaisen yksilön ja erityisesti valmentajien ja vetäjien arvoissa.
   – Urheiluseurana Ynni ei kuitenkaan ulkonaisesti poikkea suuresti muista seuroista.
   Ynnin lajeja ovat koripallon lisäksi lentopallo, yleisurheilu ja suunnistus. Ynniläisiä urheilijoita on noin 500, partiolaisia lähemmäs 300 ja musiikinharrastajia reilu sata.
   Kaikkiaan Ynnissä on noin tuhat jäsentä, Mettovaara kertoo.
   Ynni on avoin kaikille. Vaikka nimi viittaa nuoriin miehiin, yhdistykseen kuuluu myös tyttöjä ja naisia. Nuoria ja lapsia on yhdistyksessä enemmistö.
   Mettovaara painottaa, että Ynni on paljon muutakin kuin urheiluseura.
   – Kaikki kolme kuoroa avustavat esimerkiksi jumalanpalveluksissa. Kuorojen ohjelmistossa on hengellisiä lauluja, joita esitetään konserteissa.
   Ensimmäisen Nuorten Miesten Kristillisen Yhdistyksen perusti George Williams Lontoossa 1844.
   NMKY-liike toimii 135 maassa ja sen toiminnassa on mukana yli 58 miljoonaa ihmistä. 
   Viime vuosina liike on levinnyt lähes kaikkiin Itä-Euroopan maihin.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 16/2016