Kaikki ovat tervetulleita rippikirkkoon

7.6.16

Ripiltä pääsy on monen nuoren elämässä iso merkkipaalu, jota perheenjäsenet, kummit ja ystävät haluavat olla todistamassa sankoin joukoin konfirmaatiomessussa.
   Rauhan Tervehdys kysyi kaikista tilaajaseurakunnistaan, onko niissä jouduttu rajoittamaan osallistujien määrää, jotta kaikkien rippinuorten läheiset mahtuvat kirkkoon.
   Vastausten mukaan rippikirkkojen ovet ovat avoinna kaikille. Istumapaikan varmistaakseen kannattaa kuitenkin tulla ajoissa. Näin on esimerkiksi Kiimingin seurakunnassa, jossa kirkkoon mahtuu enimmillään 450 henkeä.
    – 25 hengen rippikouluryhmien kanssa olemme mahtuneet hyvin, mutta kun ripiltä pääsee 35 henkeä, vihjaamme perheille, että kirkko tulee varmasti täyteen, kirkkoherra Pauli Niemelä kertoo.
   Joskus on käynyt niin, että osa vieraista on joutunut seuraamaan messua kirkon eteisen puolelta.

Tiivistämällä
on mahduttu

Lumijoella ripille pääsevien nuorten läheiset ovat hyvässä asemassa. Pienen seurakunnan isoon, Lakeuden katedraaliksikin kutsuttuun kirkkoon mahtuvat varmasti kaikki ripille pääsevien läheiset.
   Kirkkoherra Markku Tölli tietää, että kirkon liki tuhat istumapaikkaa on riittävästi parin tuhannen hengen seurakunnassa.
 – Ei meillä sellaista jumalanpalvelusta ole nähtykään, joka olisi täyttänyt kirkon, Tölli kertoo.
   Lumijoella kaikki kummit ovat tervetulleita alttarille siunaamaan kummilapsensa. Monissa seurakunnissa kummien määrä on jouduttu rajaamaan yhteen.
   Muhoksen kirkossa pääsee ripille tulevana kesänä viisi ryhmää. Kirkkoherra Jouni Heikkisen mukaan väkimäärää ei ole koskaan rajoitettu. Alttariosa on sen verran pieni, ettei kummeja pyydetä eteen nuoria siunaamaan.
   – Kirkonpenkkeihin on yleensä mahduttu tiivistämällä, mutta joskus joku on seurannut messua ulkorappusilta, Jouni Heikkinen muistelee.
   Konfirmaatiomessun jälkeen kokoonnutaan usein juhlimaan rippinuorta kotiin, mutta myös seurakuntien tiloja voi varata käyttöön. Lisätietoja juhlatiloista saa seurakunnista.
   Esimerkiksi Oulun seurakunnissa alkuvuodesta tehdyn päätöksen mukaan seurakunnan tiloja saa maksutta käyttöön myös rippijuhlia varten. Jo aiemmin tiloja on saanut ilmaiseksi häitä, hautajaisia ja kastejuhlia varten.
 
ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 19/2016