Seurakunnissa keitetään juustoa sadoista maitolitroista

7.6.16

– Joka vuosi kysellään jo etukäteen, että keittäähän seurakunta varmasti juustokeittoa tänäkin vuonna, sanoo seurakunnan emäntänä Pyhännällä työskentelevä Eija Niilekselä.
   Perinne on voimissaan Siikalatvalla. Seurakunnan vapaaehtoiset ovat keittäneet juhannusjuustoa myyntiin vuosikausia, Niilekselän muistin mukaan ainakin 15 vuotta.
   Juustokeitto on varsinaista lähiruokaa: sen valmistamista varten haetaan pelkästään Pyhännällä 200 litraa maitoa paikallisilta tiloilta.
   Kaikkiaan Siikalatvan seurakunnan alueella keitellään juustokeittoa tänä vuonna noin 15 vapaaehtoisen voimin. Tuotto menee lähetyksen hyväksi.
   Juhannuksen perinneherkkua saa ostaa seurakunnasta Pyhännän lisäksi ainakin Kestilässä, Pulkkilassa, Rantsilassa, Limingassa ja Tyrnävällä.
   Juhannusherkkua saa Pyhännällä omiin astioihin. 
   – Joskus ostetaan kymmenenkin litraa. Siitä riittää tarjottavaksi jo juhannusvieraillekin, Niilekselä veikkaa.
   Koska juhannusjuustolla on kova menekki, oma annos on syytä tilata etukäteen. Pyhännällä juustokeittoa tulee myyntiin noin 100 litraa.
   Juustokeiton keittäminen on Niilekselän mukaan perinne, joka kannattaa säilyttää. Vaikka herkkua saa valmiinakin, Niilekselä haluaa valmistaa sen itse.
   – Tapa periytyy kotoa. Siitä se juhannus alkaa, kun juustokeitto tuoksuu.
   Niilekselä on töissä rippileirillä aatonaattona. Kotona hän ennättää nostaa isot kattilat liedelle vasta juhannusaattoaamuna.
   Silloin on luvassa 2–3 tunnin rupeama hellan vierellä, sillä keitto palaa herkästi pohjaan ja sitä on hämmennettävä tarkasti.

MINNA KOLISTAJA

Tyrnävän
srk-talolla juustokeittoa myydään litran astioissa keskiviikkona 22.6. kello 10.

Limingassa
juustoa on myynnissä keskiviikkona 22.6. kello 17–18 srk-talolla.

Kestilän, Pulkkilan, Pyhännän ja Rantsilan srk-taloilla juustokeittomyyjäiset pidetään torstaina 23.6. kello 10–12.

Lisätietoja lehden sivuilla 21–23.

Artikkeli on osa lehteä 19/2016