Kuva maakirkosta Haukiputaalla kesällä 2013. Kuva: Kaisa Anttila

Suvi vie toimintaa ulos

7.6.16

Osa seurakuntien kesätoiminnasta on niin vapaamuotoista, että pappikin voi olla rennosti verkkareissa

Kesä muuttaa seurakuntien toimintaa vapaamuotoisempaan suuntaan. Yhdessäolo on erilaista jo siksikin, että monet tilaisuudet järjestetään ulkosalla.
   Esimerkiksi Haukiputaan seurakunnassa järjestetään nuotioiltoja joka toinen keskiviikkoilta läpi kesän.
Nuotioilloissa kahvitellaan, paistetaan makkaraa, lauletaan yhdessä ja vietetään hartaushetki.
   – Seurakuntalaiset ovat tykänneet. Myös mökkiläiset löytävät tiensä nuotioiltoihin, sanoo kappalainen Martti Heinonen.
   Nuotioillat ovat Haukiputaalla jo pitkä perinne. Heinonen on ollut seurakunnan palveluksessa 24 vuotta eikä muista aikaa, jolloin iltoja ei olisi järjestetty.
   – Nuotioillat ovat yksi tapa olla yhdessä kun viikkotoimintaa jää kesätauolle. Tulisi iso haloo, jos niitä ei enää järjestettäisi.
   Nuotion ääressä on myös mahdollista tavata seurakunnan pappia, kanttoria ja diakoniatyöntekijää tavanomaista vapaammissa merkeissä.
   – Haluamme viestiä, että tahdomme kohdata seurakuntalaisia muulloinkin kuin ”liperit kaulassa”. Nuotiolla pappikin on joukon jatkona vaikka verkkarit jalassa.
   Nuotioiltoja pidetään tänä kesänä Kirkkorannassa, Jokelan koululla, Kellon Kiviniemen kalasatamassa, Koljun majalla, Kalimenkylällä sekä Virpiniemessä.
   Odotettua kesätoimintaa Haukiputaalla ovat myös sävelhartaudet, joita järjestetään torstaisin.

Tyrnävällä mennään
puistoon ja Kesäkodille

Tyrnävän seurakunnassa ulkotiloihin siirtyvät esimerkiksi perhekerhot.
   – Puistoperhekerhot toimivat nyt kolmatta kesää, sanoo lastenohjaaja Minna Matinlauri.
Yhdessäoloa, juttuseuraa, kahvia ja mehua on tarjolla kerran viikossa kirkonkylällä, lisäksi vuoroviikoin   Murrossa ja Temmeksellä.
   – Talven perhekerhoissa ohjelma on ohjatumpaa. Kesällä toimitaan enemmän omaan rytmiin, rennommasti ja vapaammasti. Seurakunta tarjoaa kahvit ja mehut, monilla on mukana eväitä piknink-hengessä.
   Matinlaurin mukaan lastenohjaajien pitämissä puistoperhekerhossa käy likimain sama määrä perheitä kuin talvellakin. Vähintään viisi perhettä on paikalla aina, vaikka vähän vettäkin ripsisi.
   – Kerhossa ovat ystävystyneet myös aikuiset keskenään, eivät yksinomaan lapset, Matinlauri tietää.
   Heinä-elokuussa myös seurakunnan Kesäkodilla Kolmikannassa järjestettävät kaikenikäisten kesäillat  vetävät väkeä iltapalan ja vapaamuotoisen ohjelman ääreen.
   – Ilta kesäkodilla on parhaimmillaan kuin pieni loma, Matinlauri sanoo.

Talousapu jatkuu
pääosin normaalisti

Taloudellista apua on Oulun seurakunnissa mahdollista hakea kesälläkin.
   Haukiputaalla sekä Tuomiokirkkoseurakunnassa diakoniatyön ajanvaraus ja vastaanotot talousavun saamiseksi jatkuvat koko kesän normaalisti.
   Oulunsalossa vastaanottotoiminta jatkuu yhden työntekijän voimin toisen työntekijän ollessa lomalla. Kiimingissä ajanvaraus on kesätauolla kaksi heinäkuun ensimmäistä maanantaita. 
   Karjasillalla ajanvaraus ja avustustoiminta jatkuvat läpi kesän normaalisti, mutta vastaanotot ovat yksinomaan Karjasillan kirkolla.
   Oulujoella ajanvaraus jatkuu kuten muulloinkin, mutta vuosilomista johtuen vastaanottoja ei ole välttämättä kaikissa toimipisteissä.

”Uudet avuntarvitsijat
etusijalla kesällä”

Tuirassa ajanvaraus toimii kesä–heinäkuun ajan supistetusti. Asiakkaiden tapaaminen keskitetään Tuiran kirkolle.
   – Kesälomien vuoksi tapaamisaikoja voidaan antaa tavanomaista vähemmän, sanoo johtava diakoniatyöntekijä Irma-Elina Mukari Tuiran seurakunnasta.
   Maanantaiaamun ajanvaraukseen soittaneista etusijalla ovat henkilöt, jotka eivät ole aiemmin saaneet seurakunnalta avustusta. 
   Mukari korostaa, että seurakunnalta ei voi saada tukea esimerkiksi asumiskustannuksiin.
Taloudelliset avustukset on tarkoitettu akuuttiin, pienimuotoiseen tarpeeseen, esimerkiksi ruokaan.

MINNA KOLISTAJA

Anna palautetta jutusta täällä

Ruokakasseja on jaossa kesälläkin

Elintarvikkeiden jakaminen vähävaraisille jatkuu läpi kesän osassa seurakuntia.
   Tyrnävällä kaupoilta lahjoituksena saadut elintarvikkeet jaetaan maanantai-aamuisin Pömilässä. Jäljellä olevia EU-elintarvikkeita voi kysyä seurakunnan diakoniatyöntekijöiltä. Pömilän puurotarjoilu on tauolla heinäkuun ajan.
   Kempeleessä kauppojen lahjoittamia elintarvikkeita jaetaan tiistaisin keskustan seurakuntatalolla ja Honkasen asukastuvalla.
   Oulunsalossa kaupan ylijäämäruoan jakelu jatkuu kesän ajan normaalisti diakonian kautta.
Haukiputaalla ylijäämäruokaa jaetaan maanantaisin ensisijaisesti lapsiperheille.
   Oulun seurakuntien järjestämät työttömien ja vähävaraisten ruokailut ja aamupalat ovat jääneet kesätauolle muualla paitsi Oulunsalossa, missä diakonian aamupuuro tarjotaan vielä 14. kesäkuuta.
 

Artikkeli on osa lehteä 19/2016