Herännäisyys uudistuu virsien kautta

13.7.16

Viime viikonloppuna Vantaalle kokoontui 34 000 henkeä viettämään Herättäjäjuhlia. Herännäisyyteen eli kansanomaisemmin körttiläisyyteen yhdistetään usein ensimmäisenä veisaaminen. Liikkeessä on havahduttu ajan muutokseen ja heränneiden omaa virsikirjaa Siionin virsiä ollaan uudistamassa.
   1700-luvulta asti veisatut virret uudistuivat viimeksi 1970-luvun taitteessa, mutta nykypäivän ihmiselle jo muutaman vuosikymmenen takainen kieli- ja kuvamaailma voi kuitenkin tuntua vieraalta.
   – Siionin virret on liikkeen elävyyden kannalta niin keskeinen, että virsien uudistaminen – ja pelastaminen – uusille veisaajille on nähty välttämättömäksi, toteaa Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Hautala.
   Uusi kokoelma on tarkoitus ottaa käyttöön ensi kesänä Nilsiän herättäjäjuhlilla.

Suviseurat
Muhoksella 2019

Suomen kesän suurinta kirkollista kesätapahtumaa, vanhoillisles­tadiolaisten Suviseuroja, vietettiin Torniossa heinäkuun ensimmäisen viikonvaihteen aikana. Suviseurat keräsivät noin 75 000 osallistujaa.
Ensi vuonna juhlaväki kokoontuu Poriin, 2018 Äänekoskelle ja vuonna 2019 Muhokselle.
   Suviseurojen kanssa samaan aikaan pidettiin myös kaksi muuta suurta kirkollista kesäjuhlaa.
Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) vuosittainen kesätapahtuma Evankeliumijuhla keräsi Virroille Pirkanmaalle 14 000 kävijää.
   Evankeliumijuhlan projektipäällikön Jari Rankisen mukaan väen määrä ylitti odotukset. Rankinen iloitsi myös siitä, että Evankeliumijuhla on tavoittanut turvapaikanhakijoita.
   – Osa heistä on kristittyjä, osa jotain muuta, mutta upeaa, että heitä on täällä mukana.
   Ensi vuonna Evankeliumijuhla järjestetään Helsingin jäähallissa.
   Hausjärven Ryttylässä puolestaan pidettiin heinäkuun alkupäivinä noin 9 000 vierailijaa koonneet Kansanlähetyspäivät. Ne huipentuivat lähetysjuhlaan, jossa siunattiin matkaan 16 lähettiä ja 17 lasta. Matkaan siunatut suuntaavat Venäjälle, Etiopiaan, Japaniin, Saksaan, Viroon ja Lähi-itään.
   Ensi kesänä Kansanlähetyspäiviä vietetään Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen 50-vuotisjuhlan merkeissä Ryttylässä.
   Heinäkuun aikana kirkkoväki on koolla vielä muun muassa Reisjärven opistoseuroissa 15.–17.7. ja Uusheräyksen kesäseuroissa 29.–31.7. Kokkolassa.

ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 21/2016